h i r d e t é s

Ausztriába menekitik át a magyar iskolarendszerből a gyerekeket a szülők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ausztriába menekitik át a magyar iskolarendszerből a gyerekeket a szülők

2019. május 27. - 08:19

 

Az ATV Hiradó adta hírül, hogy legalább kétezer gyerek ingázik naponta Magyarország és Ausztria között, sok szülő ugyanis a magyar iskolarendszerből menekíti így kis gyermekét. - írja a napi.hu.

Illusztráció: pixbay.com

Az ATV szerint azt mondják, stresszmentes diákéveket és használható nyelvtudást kapnak, ráadásul ingyen.

Szombathelyről például naponta három szerződéses járat viszi a diákokat Oberwartba. Bár a Magyarországon iskolába járó társaiknál jóval korábban kell iskolába indulniuk ezeknek a diákoknak, azt mondják, megéri. A híradónak nyilatkozó szülők szerint ugyanis a gyerekek nyugodtabbak, nincsenek leterhelve, megtanulják az anyagot - a magyart is - nincsenek annyira leterhelve, mint Magyarországon.

A magyar határhoz közeli Oberwartban - magyar nevén Felsőőrön - egymás mellett több iskola is van, ahová több száz diák ingázik nap mint nap Szombathelyről. Külön nekik rendszeresített iskolabuszok hordják őket délelőtt és délután a két település között.

Az iskola igazgatója szerint a magyar diákok könnyen alkalmazkodnak. Bár a diákok nyelvtudása különböző, a legtöbben gond nélkül teljesítik akár az osztrák érettségi követelményeit is. Pontos statisztikák ugyan nincsenek, de a burgenlandi adatokból arra lehet következtetni, hogy mintegy 2000 magyar diák tanul különböző osztrák iskolákban.

napi.hu


 

h i r d e t é s