h i r d e t é s

Az amerikai szenátusban elvetették a bevándorlási törvényjavaslatokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az amerikai szenátusban elvetették a bevándorlási törvényjavaslatokat

2018. február 16. - 09:31

 

Az amerikai szenátusban csütörtökön elvetették a bevándorlók helyzetét rendezni hivatott négy különböző törvényjavaslatot. 

Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa

Az indítványok egyikét kétpárti kompromisszummal dolgozták ki, egy másik pedig - amelyet Chuck Grassley iowai republikánus szenátor terjesztett elő - csakis a Fehér Ház elképzeléseit tükrözte. Egyik kezdeményezés sem kapta meg a további vitához szükséges 60 voksot, tehát újabb javaslatra lesz szükség. 
A szavazás előtt Donald Trump elnök a kétpárti javaslatot "totális katasztrófának" nevezte, és ezzel lényegében megpecsételte a sorsát: elbukott 54:45 arányban. Helyette az elnök a Grassley szenátor által előterjesztett javaslat mellett állt ki nyilvánosan: ez lehetőséget teremtett volna a DACA-fiataloknak az amerikai állampolgárság megszerzésére, ugyanakkor kötelezettséget vállalt volna az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozására és a legális bevándorlás megszigorítására is. A kétpárti kompromisszumos javaslatból kihagyták a határon építendő fal finanszírozását.
A DACA (Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért) rendeletet még az előző elnök, Barack Obama hozta, hogy megvédje a kitoloncolástól azokat a fiatalokat, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként hoztak az országba, és ott nőttek fel. Donald Trump tavaly bejelentette: megszünteti a DACA-programot, és március 5-ig adott haladékot a törvényhozóknak, hogy átfogó bevándorlási törvényt dolgozzanak ki, illetve fogadjanak el, amely magában foglalja az amerikai közbeszédben Álmodozóknak nevezett DACA-fiatalok sorsának rendezését is. 
Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője a voksolás után azt nyilatkozta: "ez a szavazás azt bizonyítja, hogy Trump elnök tervéből soha nem lesz törvény".
A Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben a demokrata párti politikusokat hibáztatta a kudarcért, azt állítva, hogy "nem veszik komolyan a bevándorlást és nem veszik komolyan a nemzet biztonságát". (MTI)


 

h i r d e t é s