h i r d e t é s

Az EP felfüggesztette két szocialista képviselő mentelmi jogát a korrupciós ügy miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az EP felfüggesztette két szocialista képviselő mentelmi jogát a korrupciós ügy miatt

2023. február 02. - 17:33

Az Európai Parlament megfosztott a mentelmi jogától két szocialista EP-képviselőt, őket a Katargate korrupciós botrány miatt akarja meghallgatni a belga ügyészség. A gyanú szerint egy EP-képviselőkből, asszisztensekből és civil szervezetekből álló hálózat kenőpénzért próbálta meg befolyásolni az Európai Parlament működését.

A kép illusztráció! - Forrás: Daniel Freund

Eleget tett az Európai Parlament a belga hatóságok kérésének és megvonta két képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogát. Ők így hamarosan megjelenhetnek az ügyészség előtt. Egyikük, Marc Tarabella megjelent a parlamenti szavazáson és támogatta a saját mentelmi joga felfüggesztését. Az újságíróknak nyilatkozva a sajtó rágalmait hibáztatta az ügyben. 

"Tiszteletben tartom a hatóságok munkáját a nyomozás során, ezért mindeddig tartózkodtam attól, hogy megszólaljak az ügyben. Pedig nagyon csábító volt az, hogy beszéljek a sajtó vádjairól, különösen azért, mert ártatlan vagyok. Eddig nem nyilatkoztam és szeretném megtartani a magyarázatomat a bíróság számára" - mondta Marc Tarabella. 

Tarabellára korábban az ügy kulcsfigurája, Antonio Panzeri tett terhelő vallomást. Panceri a belga hatóságokkal kötött vádalku keretében azt mondta, Tarabella 120 ezer eurónyi kenőpénzt vett át tőle. Andrea Cozzolino neve azért érdekes, mert ő alkalmazta a korrupció miatt letartóztatott volt görög EP-alelnök, Eva Kaili élettársát, Franciesco Giorgit. A sajtó szerint egyébként Cozzolino Marokkónak dolgozott. 

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke január elején azt mondta, a botrány azt jelzi, hogy "a nyílt, szabad, demokratikus társadalmak támadás alatt állnak". Metsola a belga rendőrség kérésére sürgős eljárást indított a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztésért. 

Az Európai Parlamentet megrázó botrány lényege, hogy a belga hatóságok gyanúja szerint politikai döntések befolyásolására egyes képviselők pénzt fogadtak el Katartól és Marokkótól. A rendőrök eddig összesen 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le. A gyanúsítottak közül néhányan pénzzel teli bőröndöket rejtettek el magánlakásokban. (Euronews)