h i r d e t é s

Az EU-s pénzek visszafogásával fenyegeti Orbánékat az olasz miniszterelnök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EU-s pénzek visszafogásával fenyegeti Orbánékat az olasz miniszterelnök

2016. október 12. - 18:00
0 komment

 

Matteo Renzi kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra - írja a napi.hu.

Az EU-s pénzek visszafogásával fenyegeti Orbánékat az olasz miniszterelnök

Matteo Renzi olasz kormányfő egy szerdai beszédében "nagyon kemény" állásfoglalást szorgalmazott az Európai Unió azon tagállamaival szemben, amelyek sok forrást kaptak, de igyekeznek kihúzni magukat a migránsok áthelyezéséről vállalt kötelezettség alól.

A miniszterelnök az olasz képviselőházban a kormány álláspontját ismertette az Európai Tanács október 20-án és 21-én esedékes brüsszeli ülése előtt, amelynek egyik témája a migráció lesz. Renzi alapvetőnek nevezte, hogy Olaszország nagyon kemény állásfoglalást kezdeményezzen a jelentős EU-forrásokban részesülő, de a migránsok áthelyezésére hivatalosan vállalt kötelezettségektől magukat elhatároló országokkal szemben.

Matteo Renzi kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra. Hozzátette, hogy a következő európai költségvetésben figyelembe kell venni, "ki mond igent vagy nemet az áthelyezésekre". Az olasz kormányfő úgy látja, Európa válaszút előtt áll, és most "tényleg kockáztat": azt kockáztatja, hogy a következő generációk számára már nem a remény helyszínének fog tűnni.

Renzi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi válságokkal szemben az uniót "frenetikus mozdulatlanság" jellemzi. Bizonyítékként az egy hónappal ezelőtti, pozsonyi informális EU-csúcsértekezletet említette, amely szerinte ígéretekkel teli, de semmitmondó és "banális" záródokumentumot mutatott fel. Az olasz miniszterelnök szerint ez volt a véleménye Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság elnökének is.

Matteo Renzi szerint az EU Rómában "indulhat újra" reformjaival - jövő márciusban az 1957-es római szerződések megkötésének 60. évfordulóján esedékes emlékülésen - gazdasági, migrációs, biztonsági és kulturális téren egyaránt.

A képviselőházban az olasz ellenzék véleményét Renato Brunetta, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alsóházi frakcióvezetője foglalta össze, aki szerint Matteo Renzi jövő tavasszal már nem is lesz Olaszország miniszterelnöke. Arra utalt, hogy Renzit a december 4-i alkotmányos népszavazás esetleges kudarca lemondásra kényszerítheti.

napi.hu

Címkék: 

 

h i r d e t é s