fbpx Az Európai Parlamentnek elege van abból, hogy Brüsszel továbbra is csak vár | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Európai Parlamentnek elege van abból, hogy Brüsszel továbbra is csak vár

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az Európai Parlamentnek elege van abból, hogy Brüsszel továbbra is csak vár

2021. szeptember 02. - 11:28

 

Az új szabályozás az év elején életbe lépett, ám a végrehajtó testület mégsem alkalmazza, jóllehet a magyaroknál és a lengyeleknél igen elterjedt a korrupció, nagyüzemben tüntetnek el uniós pénzeket, grasszál az urambátyám-rendszer. - írja a Népszava

Forrás: European Parliament

Az Unió Jogi Szolgálata nem sok esélyt jósol annak, hogy az Európai Parlament bármit el tud érni a Bizottság ellen az unió legfelsőbb bíróságánál a jogállami mechanizmus ügyében. Az EP-nek elege van abból, hogy Brüsszel továbbra is kivár, noha az új szabályozás az év elején életbe lépett, ám a végrehajtó testület mégsem alkalmazza, jóllehet a magyaroknál és a lengyeleknél igen elterjedt a korrupció, nagyüzemben tüntetnek el uniós pénzeket, grasszál az urambátyám-rendszer. A támogatások egy része azért vész el kézen-közön, mert a hatalom csak lagymatagon jár el a korrupt struktúrák ellen, ugyanakkor felszámolja azokat az intézményeket, amelyek éppen az ilyen jelenségek megakadályozására hivatottak. Mindezt nagyon jól leírta pár hónapja a Bizottság jogállami helyzetfelmérése, csak éppen azóta sincs érdemi változás, mert Brüsszel vonakodik cselekedni. Az EP pont ezért fenyegette meg perrel, annál is inkább, mert sok képviselő szerint az időhúzás csak az Orbánnak, illetve Kaczynskinak jó.

Az Európai Parlament német alelnöke, Katarina Barley azzal érvel, hogy a ha von der Leyenék csupán jövőre vetik be az új rendszert, akkor elkéstek, mert a lengyel bíróságok átalakítása addigra befejeződik. Freund, a német környezetvédők strasbourgi képviselője pedig Magyarország kapcsán figyelmeztet arra, hogy ott a Fidesz törekvései nyomán minden nappal kész tények állnak elő. A jogi szakemberek mégis úgy ítélik meg, hogy a Parlament aligha tudja meggyőzni a maga igazáról az EUB-t, vagyis a Bizottság maga döntheti el, hogy mikor látja elérkezettnek az időt az első figyelmeztető levelek feladására. Ráadásul az EP rosszul fogta meg a kérdést, vagyis a jog oldaláról igaza volt von der Leyennek, amikor a múlt héten visszaverte a törvényhozás elnökének sürgető levelét. Egyébiránt elképzelhető, hogy az Európai Bíróság heteken belül visszautasítja a keresetet. Ám a magyar és a lengyel kormánynak akkor sem kellene különösebben izgulnia, ha beindul a mechanizmus, mert először többhónapos konzultációk kezdődnek, vagyis semmi érdemi fejleményre nem lehet számítani a magyar választásokig. Ezt pedig alaposan ki fogja aknázni Orbán Viktor – mondja a német szabaddemokraták egyik strasbourgi delegáltja.

Bár nincs előrelépés az Európai Parlament és a Bizottság között a jogállami mechanizmus ügyében, a biztosok sorra erősítik meg, hogy Magyarország és Lengyelország nem kaphat pénzt az újjáépítési alapból, ha továbbra is tesz a demokratikus elvekre. Reynders után most az egyik alelnök, Dombrovskis figyelmeztetett, hogy a két ország addig nem fog látni egy fityinget sem, ameddig nem ad megfelelő biztosítékokat Brüsszel aggályaira. Az ingyenes támogatás, illetve az olcsó kölcsön feltétele, hogy az EU végrehajtó testülete rábólintson a felhasználást körvonalazó nemzeti tervekre. Ez 18 tagállam esetében már meg is történt, sőt, 10-en megkapták az első részletet is, csaknem 50 milliárd euró értékben. Magyarországnak 7,2 milliárdot irányoztak elő, a gazdasági ügyekért felelős biztos szerint azonban a vita egyelőre nem zárult le. Brüsszel ugyanis úgy ítéli meg, hogy a Fidesz (valamint a PiS) aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtó szabadságát. Raádásul a lengyeleknél a kormány azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy az mondja ki a nemzeti jog elsődlegességét a közösségi normákkal szemben. Gentiloni az Európai Parlament Gazdasági és Költségvetési Bizottságában azonban rámutatott, hogy ez a fejlemény még inkább megnehezíti a támogatás jóváhagyását. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s