fbpx Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

2020. augusztus 19. - 17:15

 

Véget ért az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése, amelyen a fehérorosz válságról tanácskoztak. Hamarosan "jelentős számú" ember ellen vezet be szankciót az Európai Unió, és anyagi eszközöktől is megfosztanák a jelenlegi kormányt.

A kép illusztráció! - Forrás: Unikal.org

Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke ezt követő sajtótájékoztatóján bejelentette: az EU nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, mert a választás nem volt sem tisztességes, sem szabad. A választást követően a fehéroroszok tömegesen vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak az eredmény ellen. A rendőrség pedig brutálisan lépett föl és ez sokkolta a nemzetközi közösséget. Kiemelte: az EU elítéli az erőszak és elnyomás alkalmazását a békés tüntetőkkel szemben.

"A tisztességes választások és a független média alapvető eleme a demokráciáknak, és a fehérorosz tüntetések nem geopolitikáról szólnak, ez elsősorban nemzeti krízis.Az emberek jogáról szól, hogy szabadon választhassák meg a vezetőjüket.
Határozottan a fehérorosz emberek mögött állunk az emberek elnyomásában részt vevő, jelentős számú emberrel szemben fogunk szankciókat bevezetni
" - közölte Charles Michel. Felszólítják a fehérorosz hatóságokat, hogy találjanak békés megoldást, csökkentsék az erőszakot és kezdjenek nemzeti párbeszédbe - mondta az Európai Tanács elnöke.

Az EU hajlandó aktívan részt venni a rendezésben és támogatják az EBESZ iránymutatásait és erőfeszítéseit. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s