h i r d e t é s

Az IMF közgazdásza szerint összeomlás jöhet hamarosan a világ egyik felén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az IMF közgazdásza szerint összeomlás jöhet hamarosan a világ egyik felén

2022. július 28. - 14:19

A Nemzetközi Valutaalap munkatársa, Krishna Srinivasan szerint az infláció és a pénzügyi feltételek szigorodása miatt a növekvő adósságszintek Ázsiában aggodalomra adnak okot.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"Ha megnézzük a régió adósságát, Ázsia részesedését a teljes adósságból, akkor az elég meredeken emelkedett" - mondta Srinivasan, az IMF ázsiai és csendes-óceáni részlegének igazgatója szerdán a CNBC "Squawk Box Asia" című műsorában.

Elmondta, hogy a régió adóssága a világjárvány előtti 25%-ról mostanra 38%-ra emelkedett.

Srinivasan szerint a veszélyeztetett országok közé tartozik Laosz, Mongólia, a Maldív-szigetek és Pápua Új-Guinea, és megjegyezte, hogy Srí Lanka már nem teljesítette adósságtörlesztési kötelezettségét.

Laoszban az infláció júniusban elérte a 23,6%-ot. Az Ázsiai Fejlesztési Bank becslése szerint Mongóliában az éves infláció 2022-ben eléri a 12,4%-ot. A Maldív-szigetek évek óta magas adóssággal küzd. Bár a Maldív-szigetek GDP-hez viszonyított adósságrátája az elmúlt két évben csökkent, még mindig magas, a GDP mintegy 100%-a.

Tehát a régióban sok olyan ország van, amely magas adóssággal küzd. És ezek közül néhány ország az adósságválság szélén van. Ez olyasvalami, amire oda kell figyelnünk

- mondta Srinivasan.

Kedden közzétett világgazdasági előrejelzésében az IMF a globális növekedés erőteljes lassulását prognosztizálta a tavalyi 6,1%-ról idén 3,2%-ra, és azt jósolta, hogy a növekedés mind Kínában, mind Indiában visszaesik. Ennek eredményeként Srinivasan szerint az ázsiai növekedés 2022-ben és 2023-ban jelentősen visszaesik, 4,2%-ra, illetve 4,5%-ra lassul.

"Idén úgy látjuk, hogy az infláció elég komoly tényező lesz. Valójában felfelé emeltük az inflációra vonatkozó előrejelzésünket Ázsiára tágabb értelemben, és ez különösen igaz az ázsiai fejlett gazdaságokra" - mondta Srinivasan. Arra vonatkozóan azonban nem kockáztatott meg találgatást, hogy "lesz-e válság vagy sem" a régióban.

Szerinte Ázsia egészét tekintve jelentős szigorodás tapasztalható a pénzügyi feltételekben, különösen a fejlett gazdaságok kamatemelése miatt. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky