h i r d e t é s

Az MNB váratlan kamatemelésére erősödni kezdett a forint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az MNB váratlan kamatemelésére erősödni kezdett a forint

2022. június 16. - 13:44

A megszokott menetrenden kívül és váratlanul nagy mértékben emelt a jegybank az irányadó rátán. A forint a hírre 395 alá erősödött az euróval szemben.

A kép illusztráció! - Forrás: Jászai Csaba/MTVA

7,25 százalékos kamattal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyhetes betéti tenderét – derül ki a jegybank által közzétett adatokból. Az egyhetes betét azt jelenti, hogy a bankok ezzel a rátával parkoltathatják a pénzüket egy hétig az MNB-ben. Mivel az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg magasabb, mint az alapkamat, valójában ez az irányadó ráta.

A kamatemelés váratlan, mind időzítését, mind mértékét tekintve. A jegybank ugyan kommunikációja szerint nyitva tartja a lehetőségét, hogy bármikor emeljen az egyhetes betét kamatán, azon a Monetáris Tanács havi kamatdöntő ülései után szokott emelni. A cél az, hogy idővel az alapkamat és az egyhetes betét kamata újra összezárjon. A kamatemelés így a bevett menetrenden kívüli. A mértéke is nagyobb a megszokottnál, az emelés 0,5 százalékpontos, miközben a jegybank egy ideje 0,3 százalékpontos lépésekkel haladt felfelé. Legutóbb márciusban volt 0,5 százalékpontos emelés, ekkor a ráta 5,35 százalékról 5,85 százalékra nőtt.

A Monetáris Tanács legutóbb május végén emelt az alapkamat szintjén, 5,4-ről 5,9 százalékra. Addig kell a kamatokat emelni, amíg az szükséges, hogy az inflációs célt fenntartható módon el tudjuk érni – mondta Virág Barnabás alelnök az alapkamat-emelés után. Az alelnök szerint a következő hónapokban várhatóan még tovább nő az infláció az áprilisi 9,5 százalékról, Virág elhúzódó infláció elleni harcot, a szigorúbb monetáris kondíciók tartós fenntartását ígérte.

A forint árfolyama mindenesetre jól reagált az egyhetesbetétkamat-emelésre, az euróval szemben a napi nyitó árfolyam 397,5 környékéről 395 alá erősödött. A megelőző napokban a forint sorra döntögette a negatív árfolyamrekordokat, az euróval szemben többször 400 fölött is járt. Jelenleg a történelmi mélypont 402,96. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s