h i r d e t é s

"Az ókori rabszolgának jobb sorsa volt, mint a mai ipari munkásnak!"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Az ókori rabszolgának jobb sorsa volt, mint a mai ipari munkásnak!"

2018. július 10. - 19:46

 

A korábbi, szociális partnerek, munkaadó, unkavállaló és az állam ellenségekké válnak az egymásrautaltság helyett, ahol a monopolhelyzetben és erőfölényben lévő szervezetek gyakorlatilag figyelmen kívül hagyhatják a minimális emberi jogokat, az emberi méltóságot (helyenként az állami törvényhozás közreműködésével): a profit növelésére szánhatják létező eszközeiket.

Forrás: pixabay.com

Miközben európai politikusok a nevelés, oktatás tekintélyének, az emberi értékrendre történő alapozásnak a helyreállításával foglalkoznak (pl. az egész napos iskolai nevelés, tanítás bevezetése), az üzleti világ zavartalanul alakítja saját „nevelési potenciálját”, tökéletesíti a dolgozó ember irányításával, „megregulázásával” kapcsolatos technikáit. Erre két példát említünk meg a külföldi sajtó közleményei, értékelései alapján.

A coach-biznisz: az erőszakmenedzsment

Menedzser tréning, köpködő lámákkal a vállalati gazdaságszervezéshez nélkülözhetetlen „csoportszellem” erősítésére. Három (menedzser) csoportnak, egyenként három-három lámával kell elérni egy megadott utat a közeli erdőben, majd az állatokkal együtt kell átkelni egy hídon. A feladat abban áll, hogy a lámák igen csökönyös állatok, és ha túl közel futnak egymáshoz, köpködni kezdenek. Egyik csoportnak sem volt könnyű dolga közös fellépéssel meggyőzni őket, hogy egy irányba tartsanak.[i] A tréning abból a meggyőződésből fakad, hogy az emberek, a munkatársak irányítását majd az ilyen gyakorlatok, az emberi jogok iránt érzékenyebbé, hatékonyabbá tudják tenni?

Másik menedzser tréning kutyákkal, a csoportszellem erősítésére. A „coach dogs” elnevezésű gyakorlaton kutyák szolgálnak a menedzsereknek, edzőtársként. A részvevők többnyire középvezetők, póráz nélkül kell arra rávenniük a kutyákat, hogy egy akadálypályán kövessék őket. A tréning vállalati költsége 10 000 euró, menedzserenként.[ii] Magyarországon is már több vállalkozás foglalkozik a szociális partnerek, a munkavállalók, alkalmazottak „dresszírozásának” ezzel a tudományával, feltételezhetően jelentős haszonnal, a menedzserek és saját „életminőségük” javára.

Bővülget” tehát a gazdasági terrorizmus, és ahogyan korábban jellemeztük: a gazdasági kannibalizmus eszköztára.

(A cím egy idézet Galbraith-tól - a szerk.)
[i]               Hoffing I.: Mit dem Lama ins Kloster. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2008. május 28.
[ii]              Molbach, A.: Die Exotenecke ist Vergangenheit. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2008. április 14.
Nienhaus, L, Kraft, N.: Nicht ohne meinen Coach. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2008. május 14.

 

h i r d e t é s

h i r d e t é s

betöltés..