h i r d e t é s

Az új kaliforniai kormányzó kétmilliárd dollárt ígér oktatásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az új kaliforniai kormányzó kétmilliárd dollárt ígér oktatásra

2019. január 08. - 06:51

 

Kétmilliárd dollárt ígért oktatási és nevelési célokra beiktatási beszédében Gavin Newsom, Kalifornia állam új kormányzója, aki hétfőn tette le a hivatali esküt. 

Gavin Newsom - Forrás: The Deep State

Az 51 éves Newsom bejelentését még Kevin McCarthy republikánus képviselő is dicsérte, mondván, hogy az előző kormányzó, a szintén demokrata párti Jerry Brown számára nem volt elsődleges fontosságú az oktatás és a nevelés ügye. A demokrata párti Newsom bírálatától a republikánus politikusok egyelőre tartózkodtak, bár Jim Nelson republikánus szenátor szerint Kalifornia nem engedheti meg magának anyagilag az új kormányzó ambiciózus terveinek valóra váltását.

Gavin Newsom bejelentette: még januárban törvénytervezetet terjeszt elő a kora gyermekkori oktatásra és nevelésre fordítandó kétmillió dolláros tervezetről, valamint az egészségbiztosítási program kiterjesztéséről. A sacramentói kongresszus épületében elmondott beszédében az Egyesült Államok legnépesebb államának 40. kormányzója a szabadság és a biztonság fontosságáról, a víz és a levegő minőségéről beszélt, és miközben dicsérte az erős amerikai gazdaságot, kitért arra is, hogy Kaliforniában különösen nagy gond a hajléktalanok nagy száma, valamint a szegények és a gazdagok közötti különbség nagysága. Donald Trumphoz hasonlóan ígéretet tett arra is, hogy a gyógyszerárak csökkentése érdekében tárgyalni fog a gyógyszerlobbival.

Megígérte a közösségi főiskolák tandíjának csökkentését és a bérlakások árának letörését. Mindennek forrásairól és módszereiről azonban nem ejtett szót. Az új kormányzó még a héten beterjeszti a kaliforniai törvényhozásnak a költségvetési tervezetét. 

Gavin Newsom korábban alkormányzó, azt megelőzően pedig San Francisco polgármestere volt. Az új kormányzó mellett az alkormányzó Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete lesz. (MTI)


 

h i r d e t é s