h i r d e t é s

Bedurvult az oda-vissza üzengetés az RMDSZ szimbólumokról szóló határozatáról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bedurvult az oda-vissza üzengetés az RMDSZ szimbólumokról szóló határozatáról

2019. február 27. - 08:43

 

Ráharaptak a román politikusok az RMDSZ kongresszusán elfogadott határozatára, de érkezett is azonnal a "magyaros" válasz. - írja a transindex.hu.

Illusztráció: Facebook/Gabriel Oprea

Az RMDSZ hétvégi kongresszusán egyhangúlag elfogadott egy látszólag ártalmatlan határozatot, amely kimondja, hogy a romániai magyar közösség saját szimbólumainak tekinti a székely zászlót és himnuszt, valamint a magyar nemzet zászlóját és a magyar himnuszt.

Ugyanakkor szombaton egy vitaindító dokumentumot is elfogadtak, amely a erdélyi magyarok jövőbeli lehetőségeit veszi számba és így fogalmaz: „Erdély egyre inkább kiszabadul a centralista törekvések hálójából”. Természetesen az autonómiáról is szó esett, Kelemen Hunor programbeszédében így fogalmazott: “célunk világos mind a székelyföldi regionális területi autonómiát illetően, mind a kulturális autonómia tekintetében.” Mindezek kihagyhatatlan ziccernek bizonyultak egyes román politikus számára.

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) tiszteletbeli elnöke modern politikushoz méltóan Facebookon tette közzé eszmefuttatását, amelyben így fogalmaz a kongresszuson megjelent politikusokról:

Természetesen érthető a PSD és az ALDE jelenléte, mert az RMDSZ alapvető támogatási pillér a PSD és az ALDE átkozott politikájának megvalósításában.

A román ellenzéki politikusok és a szövetség viszonyáról pedig így írt:

Raluca Turcan és Dan Barna az RMDSZ-kongresszuson villantott mosolya csak tehetetlen és szolgai vigyorgás a politikai pártra, amely az utóbbi időben a Budapestről népszerűsített revizionizmus szócsöve lett.

Mihai Tudose volt kormányfő, aki most a Ponta által alapított Pro Romániában politizál így írt Facebook-bejegyzésében a kongresszuson elfogadott határozatról: “Otthon, a zuhany alatt, mindenki azt énekel, amit akar, és hálószobája falára olyan színeket tűz ki, amilyeneket akar. De a lakáson kívül, az az ország, ahol ők, a magyarok élnek, az Románia! Román a himnusz, román a zászló! Ennyi. Ami az egyéb »ötleteket« illeti, azokra vannak törvényeink, amelyeket be kell tartani.”

Ezt a későbbiekben még megfejelte a következő ábrával is: Gabriel Oprea, aki több ízben volt belügyminiszter és nagyon rövid ideig ügyvezető miniszterelnök is, szintén a Facebookon osztotta meg a gondolatait a kongresszuson elfogadott határozatról:

“elfogadhatatlan támadást és dact jelent a román állam és a román nép ellen”, meg hogy

az UNPR (Nemzeti Szövetség Románia Fejlődéséért) határozottan elutasítja a román állam, a nemzeti szimbólumok és a román nép veszélyeztetését célzó cselekvéseket, és sürgeti a hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek fel és tegyenek lépéseket az RMDSZ romániai akciói ellen, amelyek megosztottságot jelentenek a románok és a román földön élő magyarok között.

A támadásokra reagálva az RMDSZ is előállt a Facebookon egy faék egyszerűségű üzenettel, amelyet minden prominens szövetségi politikus megosztott már a saját oldalán. A formátum ismerős lehet azok számára, akik figyelemmel követik a magyarországi plakátkampányokat. Az RMDSZ politikusai a támadásokra reagáló bejegyzésükben “másnaposok szövetségének” nevezik a három román politikust, a tevékenységüket pedig a következő jelzővel illetik: “Együtt a magyarok ellen!” De inkább álljon itt a kommunikációs remekmű:

Forrás: transindex.ro

transindex.hu


 

h i r d e t é s