h i r d e t é s

Befolyással üzérkedés miatt hat évre ítélték a volt Összefogás Párt elnökét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Befolyással üzérkedés miatt hat évre ítélték a volt Összefogás Párt elnökét

2018. december 14. - 08:31

Befolyással üzérkedés miatt hat év szabadságvesztésre ítélték Szepessy Zsoltot, az egykori Összefogás Párt alapítóját, Monok korábbi polgármesterét, aki azt ígérte ukránoknak, hogy pénzért segít nekik magyar állampolgárságot szerezni.

Forrás: 24.hu

A Nyíregyházi Törvényszék csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a tényállás szerint 2013 januárjában Sz. Zs. L. megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva - a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is - segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Azt ígérte, hogy - nagy összegű euró fejében - az ő kérésére hivatalos személyek elintézik a kedvezményes honosításokat Magyarországon.

A vádlottak legalább 594 ukrántól csaknem 400 ezer eurót (több mint 110 millió forintot) vettek át - ezért azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, a pénzt saját céljaikra fordították.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy Szepessy Zsolt legalább 594 honosítási ügyben fogadott el pénzt, továbbá, hogy a másodrendű vádlott D. N. a befolyással üzérkedés elkövetéséhez szándékosan nyújtott segítséget.

A törvényszék nyomatékos súlyosító körülményként értékelte Szepessy Zsolt esetében azt is, hogy cselekménye "a magyar köztisztviselők korrumpálhatóságának lehetőségére utalt, és ezáltal alkalmas volt Magyarország nemzetközi tekintélyének lejáratására is". A másodfokú bíróság ezért őt - az első fokon kiszabott 4 év helyett - 6 év börtönre ítélte. 

A törvényszék D. N. büntetését bűnsegédként elkövetett 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 2 év felfüggesztettről 3 év végrehajtandó börtönre súlyosította. 

A hamis magánokirat 239 rendbeli felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól mindkettejüket felmentették. A törvényszék álláspontja szerint ugyanis a valótlan tartalmú magánokiratok felhasználásával - mivel nem jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására használták fel - ezt a bűncselekményt nem valósították meg. 

Szepessy Zsolt és D. N. esetében az ügy fellebbezések miatt a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. 

A harmadik vádlott, T. Z. felmentését helybenhagyta a törvényszék, így az jogerőssé vált. A negyedrendű és az ötödrendű vádlottat - a két ukrán "felhajtót" - befolyás vásárlása miatt a járásbíróság jogerősen hat-hat hónap, egy évre felfüggesztett börtönre ítélte.

A Nyíregyházi Törvényszék szerdán arról adott ki közleményt, hogy a volt pártelnököt - mert az Összefogás a 2014-es választás alatt nem tartotta be az előírásokat - számvitel rendjének megsértése miatt másfél év, két és fél évre felfüggesztett börtönre ítélték.

(MTI)