h i r d e t é s

Botka: az európaiság és a szociáldemokrácia látogatott el hozzánk, Szegedre Martin Schulz személyében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Botka: az európaiság és a szociáldemokrácia látogatott el hozzánk, Szegedre Martin Schulz személyében

2015. április 13. - 18:08
0 komment

 

Szeged - A konvoj 5 óra előtt érkezett meg a szegedi Zsinagógába, ahol Markovics Zsolt főrabbi, Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Botka László polgármester várta az EP-elnököt.

Megérkezett Szegedre Martin Schulz. Az Európai Parlament elnöke 4 autóból álló konvojjal érkezett meg a zsinagógához. A sorban 2 Mercedes és 2 Audi érkezett, de láttunk egy Volkswagen kisbuszt is. Két rendőrautó vezette fel a konvojt, és kettő zárta a sort. - írja a delmagyar.hu

Németül és magyarul is énekelt a gyerekkórus Martin Schulz köszöntésén. Fotó: Karnok Csaba
Németül és magyarul is énekelt a gyerekkórus Martin Schulz köszöntésén.
Fotó: Karnok Csaba

A diplomácia szabályok szerint egy külföldi vendég személybiztosítását a fogadó fél adja. Így történik ez Martin Schulz esetében is. Az Európai Parlament német elnökének biztosítását a Készenléti Rendőrség személy- és objektumvédelmi igazgatósága végzi. A magas rangú uniós politikusra úgy láttuk, hogy csak a zsinagógában 8-10 készenléti rendőr vigyázott a fokozottan védett politikusra.

Az EP elnökét Markovics Zsolt főrabbi, Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Botka László polgármester fogadta a zsinagógánál. Ujhelyi István a konvojjal érkezett Budapestről.

Az örömódára vonták fel az uniós zászlót. Fotó: Karnok Csaba
Az Örömódára vonták fel az uniós zászlót. 
Fotó: Karnok Csaba

Amikor Martin Schulz belépett a zsinagógába, Bach d-moll toccata és fúgája szólt. Lednitzky András a szegedi zsidóság múltjáról, Markovics Zsolt pedig a Zsinagóga történetéről tájékoztatta az EP-elnököt. Martin Schulz fejet hajtott a holokauszt áldozatai előtt, és régi zsidó szokás szerint kavicsot helyezett el az elhurcolt áldozatok emlékművénél.  

Hamarosan kezdődik a zászlófevlonás, ami után a városháza dísztermében ez Európai Unió jövőjéről tart előadást Martin Schulz, a város és az egyetem vezető személyiségeinek. 

A városháza előtt az Örömóda hangjaira - amit először németül majd magyarul énekelt a kórus -, felvonták az uniós zászlót. 

Elkezdődött a rendezvény a városházán.

- Az európaiság és a szociáldemokrácia látogatott el hozzánk, Szegedre Martin Schulz személyében - mondta Botka László polgármester köszöntőjében a városháza dísztermében. - Itt mindig fontos volt a szabadság és a kultúrák keveredése - hangsúlyozta a szocialista politikus. Mennyire része Szeged az európai közösségnek? - kérdezte a polgármester. Megválaszolta, az 1879-es nagyárvizet említette, amikor az európai nagyvárosok segítettek Szegeden. A szegedi polgár nem alattvaló, hanem gondolkodó polgár, akit nem lehet zsarolni, fenyegetni és főként orránál fogva vezetni - hangsúlyozta Botka. Az EP-elnök a demokratikus Szegedre látogatott - mondta. Nem kellett Európába megérkezni - mondta -, mert Európa mi magunk vagyunk. Európa az otthonunk, az értékközösségünk jelképe a polgármester szerint. - Aki a vesztébe rohanó Európáról beszél, aki megváltást vár a keleti széltől, idegennek érzi magát Európában, de otthon Kazahsztánban, az súlyosan téved - hangsúlyozta. Amikor stadionokat épít magának a vezető, amikor fojtogatják a szabadságot, amikor uniformizált az oktatás, akkor az egyetlen lélegeztetőgép - Európa. Magyarságunk csak európaiságunkkal együtt értelmezhető. Látogatása erőt ad - fejezte be Botka.

 

delmagyar.hu (Címlap Fotó: nepszava.hu)


 

h i r d e t é s