h i r d e t é s

Budapestre érkezett a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár - VIDEÓ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Budapestre érkezett a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár - VIDEÓ

2019. január 06. - 09:49

 

Budapestre érkezett az a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akiknek a szétválasztását magyar orvosok vállalták. 

Forrás: Szon

A műtétsorozat három részből áll, melyek első részét a - fő agyi szállítóérhálózat érfalon belüli szétválasztását - sikeresen elvégezte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány három orvosa. A gyerekek következő műtétjére azért Budapesten kerül majd sor, mert itt orvosszakmai szempontból ideálisabbak a körülmények. - írja az atv.hu

A lányoknak a Cselevés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány segít, az ő orvosaik vállalták a több szakaszból álló szétválasztó műtétet is.

A műtétsorozat első része egy bravúr volt, az orvosok ugyanis nem felszíni vágással, hanem az érpályán keresztül közelítették meg a közös nagy ereket. Ez két lépésben történt februárban, majd augusztusban, de még Bangdalesben.

A műtétsorozat a második lépcsőjén jön a bőrtágítás, ez már Magyarországon, és nagyjából 100 napig tart. Az idegsebész szerint ez a legfontosabb része a beavatkozásnak, mert mikor szétválasztják a gyerekeket, akkor az így képződött bőrrel fedik le a két különvált koponyát. A műtétet altatásban végzik majd, ami szintén kockázatos.

Csókay András idegsebész azt mondta:

„Az ritka dolog, hogy ilyen összenőtt sziámi ikreket altassanak, mert az két altatói teamnek az összehangolt munkája kell hozzá”

- Mennyire kockázatos ez a műtét?

„Maga talán a plasztikai műtét önmagában nem olyan kockázatos, de egészébe véve a folyamat, hogy sikerrel záródjon, ne legyen infekció, ezért kellett idehozni, mert ugye az az elvünk, hogy operation freedom, ez a banglades-magyar projekt, tehát, hogy nem idehozni, hanem helyben megoldani a problémákat, de azért vannak a bangladei, meg a nigériai missziók is, de erre ide kelett hozni, mert nem tudunk három hónapra kimenni.”

Az alapítvány orvosai nagyon jó kapcsolatban vannak a szülőkkel. Sándor Alexandra Valéria az alapítvány kommunikációs vezetője azt mondta:

„Az első ilyen agyi szállítóér szakasz szétválasztásnál Hudák doktor a döntő pillanat előtt konkrétan kiment a szülőkhöz, és mondta az anyukának, hogy 80% az esélye annak, hogy az ikrek életben maradnak, és 20% hogy nem és, hogy akkor most hozzon egy döntést, és az anyuka sírva annyit mondott, hogy örülne, ha legalább az egyikük élve maradna, de hogy az a fontos, hogy megkíséreljük azt, hogy mind a ketten teljes életet élhessenek, tehát mindenképpen csináljuk, és ők minden kockázatot vállalnak.”

Az ikerlányok kivizsgálását és előkészítését a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik, de a műtéthez szükséges eszközparkkal, és egy orvos-teammel is segítik az alapítvány orvosait.

atv.hu

 

 

 


 

h i r d e t é s