h i r d e t é s

Buktató élethelyzetek és megoldásuk az álláskeresésben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Buktató élethelyzetek és megoldásuk az álláskeresésben

2023. július 19. - 09:28

A legtöbb ember önéletrajza nem példás jellegű. Vannak benne hosszú munkanélküli szünetek, gyermekvállalással töltött időszakok. Magyarán olyan élethelyzetek, melyek hátrányos helyzetbe hozhatják a pályázót a jelentkezés időszakában. Ezekre hozzunk megoldást az alábbiakban!

Forrás: debrecenallas.hu

Ezek a tanácsok igazán hasznosak lehetnek az önéletrajz megírásakor vagy az állásinterjún. Például a Debrecenállás online platformján található ügyfélszolgálati állásokra való pályázáskor, melyeket itt találunk: https://debrecenallas.hu/allasok/vevoszolgalat-ugyfelszolgalat.

Kisgyermekes egyedülálló anya esete

A legtöbb nő számára komoly kihívást jelent visszatérni munka világába. Sajnos a félelmek gyakran nem alaptalanok, ugyanis a munkaerőpiac nem a méltányosságáról híres. Sok munkaadó a problémaforrást látja egy kisgyermekes anyukában.

A megoldást az jelenti, ha a pályázó a kísérőlevélben vagy az önéletrajz egy külön fejezetében arról értekezik, hogy nem akadályozza a munkában a gyermek. Például ritkán szokott beteg lenni, a családtagok besegítenek.

Emellett olyan tulajdonságokat is célszerű hangsúlyozni, amelyekkel az anyukák rendelkeznek. Ilyen a prioritások felállítása, a konfliktuskezelés vagy a jó szervezőkészség. Gyakorlatilag a pályázónak egy munkaügyi szempontból hátrányos helyzetet kell előnyévé kovácsolnia.

A munkahely-váltogató esete

Van, hogy egy munkahely nem váltja be a hozzáfűzött reményeket vagy csak a próbaidő letelte után döbben rá a dolgozó, hogy mégsem szeretne az adott helyen dolgozni. Ha az álláskereső úgy váltogatja a munkahelyeket, mint más a fehérneműjét, az egyértelműen nem mutat jól az önéletrajzban.

Az egyik megoldási opció, hogy az önéletrajzba csak az évek kerüljenek, a hónapok pedig ne. Ezáltal ki lehet hagyni az egy évnél rövidebb ideig tartó munkaviszonyokat. Viszont, ha az önéletrajz így is tele van 1-2 éves munkákkal, akkor érdemes a motivációs levélben erre kitérni.

Néhány mondatban tárgyilagosan le lehet írni, hogy pontosan miért került sor a váltásra. Cégeladás, leépítés vagy egyéb okokat célszerű megjelölni.

A friss diplomás esete

Elég csak megnézni néhány álláshirdetést: szinte egytől-egyig 1-3 év munkatapasztalat az elvárás, de gyakran még ennél is több. Egy pályakezdő, főleg, ha idősebb, teljesen kilátástalannak láthatja a helyzetét.

Kétségbeesni ez esetben sem kell, hiszen van megoldás, mégpedig profin összerakott önéletrajz formájában. A motivációs levélben célszerű hangsúlyozni az előnyöket, és hogy a pályázó miért szeretne a cégnél dolgozni.

A pályakezdő alapvetően hátrányban van a többéves tapasztalattal rendelkezőkkel szemben, így ennek leküzdése érdekében brillírozni kell az önéletrajzban és az állásinterjún. Munkakezdőként sem lehetetlen elnyerni a vágyott pozíciót, csak meg kell mozgatni a kapcsolatrendszert, és meg kell tanulni profin önéletrajzot írni, továbbá interjúzni.