h i r d e t é s


Célszerű lenne, talán felsőbb köreinkben körülnézni?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Célszerű lenne, talán felsőbb köreinkben körülnézni?

2017. augusztus 08. - 12:13

 

​Korunk sikeremberei között halmozottan fordulnak elő pszichopátiás, mai megnevezéssel disszociális személyiségek.

Agresszívek, a szadizmusig kegyetlenek, lelkiismeret-furdalást, együttérzést, belátást nem ismernek, törtetők, manipulatívak és a végtelenségig önzőkaz úgynevezett disszociális (mostanra elavult nevén pszichopátiás) személyiségzavart a szakemberek az egyik legveszélyesebb pszichiátriai kórképnek tartják a társadalomra nézve.

Nem azért, mert ebben a zavarban szenvedőből teljességgel hiányoznak a társadalmi együttéléshez szükséges pszichés képességek és készségek, hanem mert a pszichopata tökéletesen képes elleplezni torzult személyiségét embertársai elől, miközben a kórképből származó erősségeit kihasználja.

A British Columbia Egyetem pszichológusai szerint:

a szorongás és a lelkiismeret teljes hiánya az, ami egy disszociális személyiséget sikeremberré képes tenni. Ez a pszichológiai jellegzetesség lehetővé teszi, hogy a normákat, szabályokat áthágva, másokat semmibe véve, kollégáit, beosztottait, főnökeit, úgynevezett barátait átverve, csak a saját érdekeit kövesse.

Azok az emberek, akikre még szüksége van, megbízhatónak, sőt szimpatikusnak, kellemesnek tartsák. És ha ehhez olyan cégkultúra társul (márpedig az erőcsoportok állandó harca által jellemzett nagyvállalatok többsége ilyen), amely ezt a személyiségtípust hozza helyzetbe, akkor a karrier előre van programozva.

A disszociális zavarnak nem feltétlenül következménye a törvények áthágása, a bűnözés. Sőt a szakemberek úgy tartják, hogy a pszichopaták többsége élete során nem kerül összeütközésbe a törvénnyel, ami talán éppen a mimikri már említett képességével áll összefüggésben.

Címkék: 


h i r d e t é s

betöltés..

;