h i r d e t é s

Csak az ellenzéki pártok gazdálkodása kerül nagyító alá – A Fideszé vajon miért nem?

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Csak az ellenzéki pártok gazdálkodása kerül nagyító alá – A Fideszé vajon miért nem?

2019. július 11. - 07:06

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerdán átadta a számvevőszék 2019. második félévi ellenőrzési tervét Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének az Országházban. - írja a varosikurir.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Korrupciós veszélyek

A számvevőszék honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint folytatódik a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, valamint a gyermekétkeztetés rendszerének és a köznevelés ellenőrzési rendszerének ellenőrzése is.

Az idei második félévben az ÁSZ megkezdi az államháztartás központi alrendszere fejezeteinek ellenőrzését, illetve a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően folytatódik a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok ellenőrzése.

A számvevőszék a második félévben is nagy hangsúlyt helyez az utóellenőrzésekre, valamint kiemelt figyelmet fordít a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritáskontrollok értékelésére – írják a tájékoztatásban.

Felelős gazdálkodás

A tájékoztatás szerint az erőforrások még hatékonyabb kihasználása, és az egyes területek ellenőrzési lefedettségének növelése érdekében 2019. második félévében kockázatértékelésen alapuló, valamint új technológiákkal is indulnak ellenőrzések.

Részletezték, hogy értékelik a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító úgynevezett integritáskontrollok kialakítását és működtetését, így biztosítva a közpénzügyek területén az elszámoltathatóság, az átláthatóság, valamint a felelős gazdálkodás követelményét.

Az Állami Számvevőszék a közvagyonnal történő szabályszerű, felelős, hatékony gazdálkodás előmozdítása érdekében a második félévben folytatja azon intézmények gazdálkodásának, működésének ellenőrzését, amelyek maguk is végeznek ellenőrzési, felügyeleti tevékenységet.

Állami vagyon

Folytatódik a nemzeti – többségi állami és önkormányzati – tulajdonban álló gazdasági társaságok ellenőrzése, tekintettel arra, hogy a társaságok gazdálkodása jelentős mértékben befolyásolja a nemzeti vagyon értékét, az ország gazdasági teljesítményét, valamint jelentős hatással van az államadósságra is.

A Magyar Villamos Művek Zrt. folyamatban lévő ellenőrzése kiterjed arra, hogy a társaság mint holdingközpont megfelelően látta-e el stratégiai irányító, ellenőrző tevékenységét a tulajdonában álló gazdasági szervezetek fölött.

Az ÁSZ megkezdi továbbá az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek 2018. évre vonatkozó, törvényi kötelezettség alapján végzett ellenőrzését.

A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében folytatódik a Magyar Államkincstár központi információs rendszerében rendelkezésre álló adatok monitorozása, amellyel a korábbi időszakban nem ellenőrzött önkormányzatokat is értékelés alá vonja az ÁSZ. Az úgynevezett ÖKOMER-módszerrel végzett ellenőrzésekkel, az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok feltárásával az ÁSZ hozzájárul az önkormányzatok gazdálkodása, feladatellátása fenntarthatóságának biztosításához.

Gyermekétkeztetés

A második félévben folytatódik a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos feladatellátás ellenőrzése, illetve a köznevelés ellenőrzési rendszerének értékelése. Az ÁSZ ellenőrzi a szegénységi küszöb alatt élők felemeléséhez kapcsolódó célok megvalósulását.

Megkezdődik a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap ellenőrzése, amely rávilágít arra, hogy a családtámogatási szakterület és a pénzügyi szakterület kontrolljai kialakítása és a kontrollok működtetése megfelelően történt-e, a családtámogatási ellátásokkal összefüggő tevékenységek szabályszerűek voltak-e.

Folytatja az ÁSZ az alapítványok és közalapítványok ellenőrzését. A jogszabályi felhatalmazás alapján az ÁSZ azokat az alapítványokat, közalapítványokat ellenőrizheti, amelyek az államháztartásból nyújtott támogatásban vagy az államháztartásból meghatározott célra ingyenes vagyonjuttatásban részesültek.

És ismét az ellenzéki pártok!

A törvényben előírt kétéves gyakoriságnak és ütemezésnek megfelelően, a második félévben hét költségvetési támogatásban részesült pártnál – Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Liberális Párt – a Liberálisok, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt – a Korszakváltók Pártja–-  és pártalapítványaiknál kezdi meg a számvevőszék a 2017-2018. évekre vonatkozóan a gazdálkodás törvényességének ellenőrzését.

varosikurir.hu

Frissítés (12:52): Az Állami Számvevőszék közleményt adott ki

Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások szerint kétévenkénti rendszerességgel végzi a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ minden párt és pártalapítvány ellenőrzését azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok és az elmúlt évtizedekben kialakult ütemezés szerint végzi.

Ezúton tájékoztatom, hogy a vonatkozó törvényi előírások szerint az ÁSZ 2019. II. félévében azoknak a pártoknak és pártalapítványoknak a 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzése kezdheti meg, amelyeknél a 2016. év az utolsó ellenőrzött év. Ezek a pártok: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt – a Liberálisok, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint az Együtt – a Korszakváltók Pártja. Ezeknek a pártoknak az ellenőrzése kezdődhet meg 2019. II. félévében a vonatkozó törvényi előírások szerint, a pártoknak ugyanis 2019. május 31-ig kellett nyilvánosságra hozniuk a 2018. évi gazdálkodásukról szóló pénzügyi elszámolásukat.

Emlékeztetem, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évekre kiterjedő ellenőrzését alig néhány hónapja 2019 januárjában – az EP-választást megelőzően – zárta le az ÁSZ. Ezeknek a pártoknak - illetve, azoknak a pártoknak, amelyek 2018-ban kaptak először állami támogatást (Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Momentum Mozgalom) - a következő - 2018-2019. évekre kiterjedő ellenőrzése - a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően 2020. második félévében kezdődhet meg.

https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/lezarult-a-fidesz-es-a-kdnp-2016-2017-re-vonatkozo-ellenorzese

Alapvető jogállami érdek, hogy a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az Állami Számvevőszék számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.

Ellenőrzései során az ÁSZ mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést.


 

h i r d e t é s