fbpx Cserhalmi György nem kapta meg az aranydiplomáját | CIVILHETES

h i r d e t é s

Cserhalmi György nem kapta meg az aranydiplomáját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Cserhalmi György nem kapta meg az aranydiplomáját

2021. szeptember 28. - 08:46

 

A színművészeti átalakításának bírálatáért nem jár aranydiploma

Cserhalmi György - Fotó: MTI MTVA Zih Zsolt

Aranydiplomát vehettek át az 1971-be végeztt hallgatók a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Az intézmény a múlt hét csütörtökén jutalmazta az idén ötven éve diplomázó művészeket. Ám nem minden egykori diák kapott meghívót az eseményre: Cserhalmi György ezért nem volt jelen az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepélyes átadón.

Míg Maros Gábor, a színészosztály akkori tanulója kézbe vehette a diplomát, addig több volt osztálytársa sem volt jelen. Például Hámori Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész sem. Lapunk úgy tudja, a színésznő kapott meghívót, de egy utazás miatt nem tudott részt venni az átadón. Cserhalmi György viszont azt állítja, nem értesítették az egyetem évnyitójával egybekötött ceremóniáról.

– Én nem kaptam semmilyen levelet vagy meghívót. Se postai úton, se máshogy nem kerestek meg – mondta a Blikknek a színész.

Vajon mi lehet ennek az oka? Előfordulhat, hogy a meghívó keveredett el, ahogyan az is, hogy rossz címre postázták. Ám nem kizárt, hogy az okokat máshol kell keresni. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész, Érdemes művész korábban nyíltan állt ki az ellen, hogy az SZFE-t alapítványi működésű intézménnyé szervezzék át, s bírálta az egyetem új vezetését. Szeptember elején a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett, székfoglaló beszédében pedig kiállt a korábbi Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett, ahol elmondása szerint „okos, értékes, érzéki, európai” oktatás zajlott, valamint cáfolta, hogy az egyetemen nem hazafiakat, honfiúkat és honleányokat képeztek. Vajon ennek következménye, hogy nem kapott aranydiplomát a egykori alma materétől?

– Nem tudom... Talán nem is érdemes a kérdésben tapogatózni vagy az okokra tippelni. Ez van... – nevetett fel keserűen a színművész.

Vidékre költözött

A színész jó pár éve Kékkúton él, a csendes balatoni kistelepülés a szíve csücske. Többek közt a csönd és a béke miatt döntött úgy, hogy oda költözik. Maga végzi a kerti munkát, amely kikapcsolja és jó erőben tartja, valamint mindennap legalább három órát ír. Memoárjáért több kiadó is jelentkezett már, de Cserhalmi egyelőre nem tervezi, hogy megjelenteti az írásait. (Blikk)


 

Kommentek

h i r d e t é s