h i r d e t é s


"Csókosok" és mangalicák

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Csókosok" és mangalicák

2017. december 10. - 11:22

 

Közeledik a karácsonyi szeretet vásár!

A kép illusztráció! - Forrás: Blikk.hu

A 2016 végén Mangalica fesztivál volt kies fővárosunkban, annak is a legközepén, a Szabadság téren.

Korábban a Városliget adott otthont ennek a politikai üzenetektől sem mentes kolbász- és sonkaünnepnek, pálinkakóstolónak és állatsimogatónak.

A belváros azonban jobban illik a vidéki Magyarországhoz, mert a Nemzeti Bank, más pénzintézetek, és fényűző éttermek szomszédságában jobban találhat fizetőképes keresletet a minimálbérektől kissé elrugaszkodott termékkör.

Igaz, hogy kilójában csak kb. 6 ezerért mérték a különböző pecsenyéket és sülteket, de láttam 20 ezerért is tarjával töltött ropogós malacsültet. Jelzem, a karácsonyi vásáron is hasonló árak voltak a Vörösmarty téren.

Euróban számolva ez nem sok, turistának egyszer elmegy, de néhány éve meggyőződhettem arról, hogy Karácsony előtt német városokban olcsóbb volt a sültkolbász, mint Pesten.

Falatozott is ott boldog-boldogtalan, különösen a keleti tömbből odament gazdasági bevándorló és magamfajta vendég.

  • A mangalica fesztivál árait két oldalról kell vizsgálat alá venni: mekkora volt a helypénz,
  • mennyi ment számlára.

Ami az előbbit illeti, szóbeszéd szerint elkértek egy milliót egy sátorhelyért, amit én sokallok, de ha igaz, akkor ez a díj csak a nemkívánatos konkurencia kizárását szolgálta.

A múlt évben úgy ment, hogy ezeknek a mangalicásoknak a minisztérium csinált egy egyesületet, amelynek a tagjai (a csókosok) nagy kedvezménnyel (valójában támogatással) árulhatták a termékeiket.

A nagyobb biznisz azonban a 2. pont, az ÁFA elkerülése. Nos, én egy disznótorosra invitáltam szombat estére a barátaimat, amihez a fesztiválon szereztem be a sütnivaló kolbászokat és hurkákat. Négy gazdától vásároltam, mert fő a változatosság, rizses, hajdinás és köles hurkákat vettem és különböző fűszerezésű kolbászokat.

A kolbászt 2200–3500 forintban számolták, az utóbbit „bio” jelzéssel, a hurka 1500–2000 forint között változott.

Ez nagyjából duplája a pesti piacok aktuális árainak. A konkrét számokat csak azért írom le, mert emlékezetem szerint a négy gazda közül csak egy adott számlát. Tehát a minisztériumtól légvonalban kétszáz méterre, a nemzeti mangalicások a kormányzati negyedben teljes nyugalommal maradtak ki a közteherviselésből. Hogy ilyen szépen körbeírjam a csalást. A kérdésedre itt a legfontosabb válasz: a 27 százalékos ÁFA nagyon megdrágítja a hazai élelmiszertermékeket, de a haszon nem a közé, hanem magánzsebekbe vándorol. (2016-tól 5%-os lett az ÁFA, egyes sertéshúsféleségeknél, 2017-tôl pedig a baromfihúsnál is).

A hazai húsipar versenyhátránya egyébként a termő földtől az asztalig, a terméklánc minden elemén halmozódik fel.

A külföldi versenytársak nem fair eljárásai miatt is keletkeznek hátrányok, teszem azt sok ipari mellékterméket, hallisztet, stb. etetnek fel az állatokkal, amelyeket szűkös ólakban tartanak. De hazudnánk, ha a versenyelőnyüket csak ebben látnánk: hihetetlen tenyésztési, állat egészségügyi intézkedésekkel, a feldolgozásban fejlett technológiával, a kereskedelemben kitűnő logisztikával faragják le az árakat. Sajnos a hazai húsipar nem a verseny felvételével (nagyüzemi feldolgozás fejlesztése), hanem kézműves szinten, különféle megkerülős cselekkel. protekcionizmussal és szelektív beavatkozásokkal próbál talpon maradni. A végeredmény ismert. Az iparág jövőtlenségét jelzi (minden malacstratégiai hacacáré ellenére), hogy tavaly megszűnt a húsipari kutató intézet.

Címkék: 

 

h i r d e t é s

betöltés..