fbpx Demeter Szilárd: Egy szöget beütni nem kell két kalapács | CIVILHETES

h i r d e t é s

Demeter Szilárd: Egy szöget beütni nem kell két kalapács

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Demeter Szilárd: Egy szöget beütni nem kell két kalapács

2021. szeptember 28. - 08:17

 

A Városligetet beépítő állami cégre bízták a Hajógyári sziget déli részén készülő összművészeti központ kialakítását és üzemeltetését.

Forrás: ezalenyeg.hu

„Egy szöget beütni nem kell két kalapács. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Városliget Zrt.-vel a leendő összművészeti központ üzemeltetésére” – erősítette meg a Népszava értesülését Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a Magyar Kultúráért Alapítvány és az abba beolvadó Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője, aki miniszteri biztosként a Hajógyári – más néven Óbudai – sziget déli részére tervezett összművészeti központ megálmodója is. Vagyis a Városligetet nagy vitákat, tiltakozásokat kiváltva fejlesztő állami cég irányítja a Hajógyári sziget egy részének átalakítását.

Demeter Szilárd lapunk érdeklődésére a szerződéskötés indoklásaként azt tette hozzá: "Van egy állami cég, ami jelentős tapasztalattal bír az ingatlanfejlesztés és -üzemeltetés terén. Sok okát nem láttuk annak, hogy egy párhuzamos struktúrát építsünk fel". Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy pontosan mire szerződtek, azaz mi épül a szigeten, továbbá kik és mire fogják majd használni.

A Petőfi Kulturális Ügynökség vagyonkezelője, a Magyar Kultúráért Alapítvány több tízmilliárd forintos ingatlanvagyont kapott ingyen az államtól. Hozzájuk került többek közt a Zichy-kastély, a Bem rakparti Andrássy-palota és a több alkotóházat és művésztelepet birtokló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is. Mindezen felül megkapták a Hajógyári-sziget több mint 30 hektáros déli részét, benne a Hadrianus-palotával, fél tucat műemlékkel, valamint az egykori hajógyári épületekben működő, valaha Vizoviczki László birodalmához tartozó szórakozóhelyekkel. A területen nem is olyan régen még kajak-kenu központot terveztek. Ehhez építettek volna egy hatalmas – 3 hektár erdő kivágásával járó – védműrendszert is. Demeter Szilárd az ingatlanok mellett 23 milliárd forintot kapott a hazai könnyűzene felvirágoztatására, amelynek részeként öt éven belül popkulturális központot hoznak létre Óbudán. A Hajógyári-szigeten 3000 fős rendezvényhelyszínt építenének, de lesz kiállítóterem, próbaterem és közösségi terek.

A nagyszabású ingatlanfejlesztés részeként alakítanák át az óbudai Fő téren álló 15 ezer négyzetméteres Zichy-kastélyt is. A III. kerületi önkormányzat szeptember elején kapta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ajánlatát a műemlék átadásáról a Petőfi Kulturális Ügynökségnek. Kiss László DK-s kerületi polgármester akkor azt mondta: nem kívánnak lemondani az épület felét érintő használati jogukról, nem akarják onnan kiköltöztetni sem a hivatalokat, sem az Óbudai Múzeumot. (A fentieken túl itt működik a Kobuci Kert, a Hello Wood, a Térszínház és a Kassák Lajos Múzeum is.)

– A Hajógyár és a Zichy-kastély sorsáról nem egy személyben döntök. A Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriuma hivatott stratégiai döntéseket hozni, a tulajdonos pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség Nzrt. – válaszolta az ingatlanok jövőjét firtató kérdésünkre Demeter Szilárd. "Az előkészítő munkálatok elkezdődtek, de aggályosan vigyázunk arra, hogy mindvégig a jogszerűség keretei között maradjunk. Érdemi lépéseket csak akkor tehetünk, ha tulajdonba kerülnek az ingatlanok" – hangsúlyozta az ügynökség vezérigazgatójaként is működő Demeter, aki szerint "a III. kerület használati jogáról akkor tudnak tárgyalni, ha tudják, hogy pontosan mire is vonatkozik. A több, mint hétezer négyzetméter soha nem volt kimérve".

Arra a kérdésünkre viszont nem válaszolt, hogy mire is használnák a kastélyt és hogy mi lesz a jelenleg ott működő intézményekkel, cégekkel, hivatalokkal. Az Indexnek annyit elárult, hogy a Kassák Lajos Múzeum marad. A Hello Wood-csapattal együtt dolgoznak a fejlesztési koncepción, a Kobuci Kert zenei kínálata szerinte nagyon igényes, így nekik sem kell kiköltözniük. Az épület műszaki felmérése Demeter szerint csak az átadás után kezdődhet meg, de azt már most tudja, a tanácsadónak felkért Bús Balázs korábbi óbudai polgármestertől, hogy az épület felújítása a korábban becsült 6-7 milliárd többszöröse.
Demeter Szilárd úgy látja: "A vagyonátadást egy kormányváltás semennyiben sem befolyásolná, ha az esetleg kormányra kerülő jelenlegi ellenzéknek fontos a jogállamiság. Ha nem fontos, akkor mindegy. Remélem, az előbbi áll fent. Az utóbbit is éltük, kommunista diktatúrának hívták, nem volt jó".

 

Vihetik a színészmúzeumot

Nem zavarja Demeter Szilárdot, hogy a jelenleg hozzá tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), valamint az ahhoz kapcsolódó Bajor Gizi Színészmúzeumot egy friss törvényjavaslat értelmében átadnák a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is működtető Színház- és Filmművészetért Alapítványnak (SZFA). A színészmúzeum épülete nem, de a másik eladható. A Magyar Színházi Társaság történelmi jelentőségű bűnnek tartaná a vagyon alapítványi kiszervezését, mivel ez „képletesen és morálisan a teljes színházi szakma tulajdonában áll”. Az OSZMI Krisztina körúti épületét nemrégiben több tízmilliós beruházás keretében újították fel és XXI. századi minőségű raktárrészleget alakítottak ki. Demeter a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt kikérték a véleményét. 2019-ben ugyan éppen ő vétózta meg, hogy az OSZMI elkerüljön a PIM-től. „Most viszont látom rendszerlogikai értelmét és hasznosságát” – fogalmazott.

Népszava


 

Kommentek

h i r d e t é s