h i r d e t é s

Dunai panorámával, külföldről visszatért orvosokkal nyit a magánkórház

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Dunai panorámával, külföldről visszatért orvosokkal nyit a magánkórház

2015. május 30. - 09:56
0 komment

 

Egy Duna-parti irodaház négy szintjén két egynapos sebészeti műtővel, 14 ággyal és 25 rendelővel nyílik meg a tavaly beharangozott új magyarországi magánklinika első fázisa.

Bazsó Péter főigazgató az Indexnek azt mondta: a rendelők megnyitásához már 60 orvossal szerződtek, további hússzal még tárgyalnak.

A kezdeti kétkedésekre rácáfol, hogy már sikerült hazacsábítani két magyar orvost is külföldről - írja az Index.

El tudja képzelni, hogy miközben az orvos a sportsérülését vizsgálja a bokáján, vagy sztetoszkóppal hallgatja a hátát, ön nem a rendelő fehér csempével borított falát bámulja, hanem egy üvegfalon keresztül, hét emelet magasságból a Dunát, a Gellért-hegyet vagy a Budai Várat nézegetheti? Ez most már több mint egy látványterv: már a rendelők falát is kifestették és a műszereket is elkezdték beszerelni abba a Duna-parti irodaházban, ahol a nyáron megnyílhatnak az ország legnagyobb magánkórházának szakrendelői.

Ez lesz a tavaly szeptemberben beharangozott Duna Medical Center első fázisa. A befektetők a Nemzeti Színház közelében lévő irodaház épületében négy emeletet béreltek ki a járóbeteg rendelőknek. A tervek szerint később, két irodaházzal odébb, egy jelenleg félbehagyott betonszerkezetbe egy 150 ágyas kórházat is kialakítanak majd. 


Az eredetileg tervezett helyen áll az építkezés
Fotó: Bődey János

Műtők a nyolcadik emeleten

Mint korábban megírtuk, a nagyszabású tervekkel induló DMC alaposan átrendezheti a magánegészségügyi piacot Magyarországon. Nem egy újabb, szülészetre vagy plasztikai sebészetre specializálódott magánrendelőről lesz szó. A DMC szinte a teljes orvosi palettát le akarja fedni: 27 orvosi szakterületen végez majd vizsgálatokat és kezeléseket. 

A szakrendelők kialakítását idén januárban kezdték meg. A 8. emeleten két, egynapos sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtő lesz, amelyhez két komplett módon, előre legyártott és felszerelt, úgynevezett panelműtőt szereztek be. Ehhez kapcsolódóan két egyágyas és három négyágyas kórtermet építenek ki a 8. emeleten, mondta az Indexnek Bazsó Péter főigazgató, aki korábban az Állami Egészségügyi Központ (Honvédkórház) orvosigazgatója volt.

A 7. emeleten lesz 25 rendelő. Ezek között lesznek olyanok, amelyeket több szakma képviselői felváltva használhatnak majd (belgyógyászat-diabetológia, pszichiáter-pszichológus stb.), és olyanok is, amelyeket csak egy adott szakorvos (például szemész) munkájához rendeznek be.


Fotó: Bődey János

A magánklinika fogadószintje az irodaház első emeletén lesz. Itt lesz a recepciós pult, valamint ezen a szinten lesz a gyermekgyógyászati rendelés, a reumatológiai, fizioterápiai kezelések és a gyógytorna. Az épület földszintjén rendezték be a magánklinika laboratóriumát és a diagnosztikai részlegeket (röntgen, ultrahang, mammográfia, csontsűrűség mérés stb.) Mint Bazsó Péter elmondta: a laboratóriumukban inkább az egynapos sebészeti beavatkozáshoz szükséges gyors vizsgálatokat végzik el, a komolyabb vizsgálatokat egy külsős, szerződött labor végzi, ami 4 órán belül küldi az eredményeket.

A nevek is számítanak

Az irodaház szintjeinek magánklinikává alakítása 800 millió forintba került, a műszerek beszerzése 1,2 milliárd forintos beruházásból valósul meg. A „kacsaláb-effektus”, azaz a szép kilátás, az ízlésesen berendezett szoba és a modern műszer azonban még kevés ahhoz, hogy az új klinika sikeres legyen. "Bár egyáltalán nem becsülném le azt a szempontot, hogy a betegek nálunk szép környezetben gyógyulhatnak, mi sem csak a dunai panorámával akarunk hódítani" - mondta Bazsó Péter. A klinika fontosnak tartja a minőséget, ezért ismert és nagy nevű orvosokat fog foglalkoztatni, köztük több egyetemi professzort.

Azt, hogy a magánrendelők hamarosan elkezdenek működni, más magánklinikák is megérezték. Információink szerint több helyen mondtak fel orvosok, recepciósok, asszisztensek azzal, hogy a Duna Medical Centernél fognak dolgozni. A pletykák mesés fizetésekről szólnak, de ezt Bazsó Péter azzal cáfolta, hogy a magánklinikákon szokásos összegeket fizetik ők is: "többet fizetünk az állami kórházaknál, de kevesebbet annál, mint amit néhány ember keresni szeretne".


Fotó: Bődey János

Kevesebb pénzért is hazajönnek

Bár a sajtóban néhányan kétségbe vonták a projekt komolyságát, Bazsó Péter és kollégái azt tapasztalták, hogy az orvosok, asszisztensek jelentős része maga jelentkezett, azaz bizalmat szavazott a klinika indulásának. A kisegítő személyzet és az ápolók állandó alkalmazottak lesznek, az orvosok nagy részét szerződéssel alkalmazzák. Az orvosok körén belül mindegyik területnek meglesz a szakmai koordinátora: az ő véleményük, ajánlásuk alapján vesznek fel embereket és alakítják a klinika profilját. Eddig 60 orvossal van aláírt szerződésük, és még körülbelül 20-szal szeretnének megállapodni, emellett 40 egyéb alkalmazottja is lesz a klinikának.

A klinika vonzerejét mutatja, hogy külföldön dolgozó magyar orvosokat is sikerült hazacsábítani. Ez azért is fontos volt, hogy ne csak a hazai egészségügyben szocializálódott emberek dolgozzanak a részben külföldieket is ellátó klinikán, mondta Bazsó Péter. Egy sebész Németországból tér haza, egy ortopédsebész pedig az Egyesült Királyságból. Ezeknek az embereknek még egy magánklinika sem tudja ugyanazt a bért fizetni, mint amit külföldön kapnak, de Bazsó Péter megfogalmazása szerint ezen a szinten már egyáltalán nem csak a pénz a meghatározó: van, akinek fontosabb, hogy ne éljen kétlaki életet, újra Magyarországon lehessen, vagy új szakmai kihívásokat kapjon.  


Fotó: Bődey János

Más, mint a Telki

A hatalmas vállalkozás indulását a szakma is feszülten figyeli. Sokan nem értik, hogy a Telki magánkórház bukása után vajon mitől lenne ma működőképesebb egy ilyen nagyszabású egészségügyi vállalkozás. A kísérletbe belebukott Kovács Gábor üzletember annak idején az Indexnek azt mondta: lehetetlen volt versenyezni az állami kórházak félprivát szolgáltatásainak nem valós áraival, a hálapénzes rendszerrel, és azzal, hogy nem fogadhattak külföldön biztosított betegeket.

Bazsó Péter szerint a Duna Medical Center gyökeresen más koncepciót képvisel mint a Telki kórház. A Telki szakmai struktúrája eleve szűk volt: a profilja alig volt szélesebb, mint egy jól berendezett egynapos sebészetnek. A DMC Duna Medical Center ehhez képest komprehenzív, azaz az orvoslás szinte valamennyi területét lefedő tevékenységet fog folytatni.

Az már bebizonyosodott, hogy a magán járóbeteg-ellátás Magyarországon működőképes (ahogy a Telkiből is csak a kórház, azaz a privát fekvőbeteg-ellátás bukott meg, a rendelőintézet tovább működött és nemrég csatlakozott a Róbert Károly Magánkórházhoz). Ha a DMC Duna Medical Center rendelőinek sikerül elérni legalább a 60 százalékos kapacitás-kihasználtságot, akkor már finanszírozható lesz a projekt. Arra a kérdésre, hogy mennyibe fognak kerülni a vizsgálatok, Bazsó Pétertől csak egy nagyon diplomatikus választ sikerült kicsikarni: az árak meghatározása előtt piackutatást végeztek, ezek alapján a szolgáltatásaik árai versenyképesek lesznek a magyar magán-egészségügyi piacon.

Profitálhatnak a külföldi várólistákból

Egészen más kérdés a fekvőbeteg-ellátás. Bazsó Péter elmondása szerint a kórházberuházást akkor kezdik el, amikor már befejeződtek és működnek a rendelők kivitelezési munkálatai. A tervek szerint a kórház 2016-ban készülhet el. Nem elhanyagolható szempont, hogy a projekt mögött egyrészt egy egészségügyi vállalkozásokban évtizedek óta bizonyított üzletember is áll, a finanszírozást vállaló ukrán befektető pedig legalább tíz évre tervez, mondta a főigazgató. A cél itt is a teljes szakmai paletta kialakítása lesz szinte az összes műtéti szakmával.

Ha jó környezetben, jó orvosok, jó munkát végeznek, ennek az árát a magyar és a külföldi betegek is meg fogják fizetni, mondta Bazsó Péter. 

A Duna Medical Center elsősorban a magyar betegekre épít, de az üzleti tervben fontos szerepet szánnak a külföldi betegek ellátásának is. Ennek ösztönzésére az intézmény kapcsolatokat épít egészségügyi turizmussal foglalkozó cégekkel. A Duna Medical Center az egyre hosszabbá váló európai várólistákból is profitálhat: az Egyesült Királyság állami biztosítója például a szükséges beavatkozásokat más uniós országokban is megfinanszírozza, ha azokat megfelelő színvonalon végzik el. Ezeket a műtéteket a magyar magánklinika az ottani  biztosítási összegnél alacsonyabb áron is el tudná végezni.

 

index.hu (Címlap: Dunai panoráma - Fotó: Bődey János)

Posted by SEJT on 2015. május 30.

 

h i r d e t é s