h i r d e t é s

Ég veled CEU, ég veled szabad oktatás!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ég veled CEU, ég veled szabad oktatás!

2018. december 05. - 15:45

 

Az elmúlt napok eseményeit látva, olyan érzése van az embernek, mintha egy szürreális, groteszk dráma egyik jelenetébe csöppenne, amely abszurditásával már szinte a hihetetlen, felfoghatatlan kategóriába esik. - írja a csongradhir.hu.

Forrás: Szegedi Civil Háló Fotó: Ambrus Dóra

A CEU megy, ez már biztos, az Orbán – kormánynak sikerült elüldöznie az országból egy neves egyetemet.

A Lex CEU értelmében ugyanis a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, így az Egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében.
Hiába volt minden tiltakozás, hiába volt minden észérv, a kormány hajlíthatatlanul ragaszkodott az elképzeléseihez, amelynek súlyos árát mi mindannyian, az egész ország fizetjük meg.

Forrás: Ambrus Dóra/ Szegedi Civil Háló

„Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését. A CEU-t kiszorították.

A kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával. A CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte. Egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is. Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló több száz magyar állampolgárral, több ezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben.”

– mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, tudtuk meg a 24.hu-tól.

Forrás: Ambrus Dóra/ Szegedi Civil Háló

A döntés tiltakozást váltott ki mind belföldön és mind külföldön egyaránt. Guy Verhofstadt, az európai liberális párt frakcióvezetője a Twitteren közölt bejegyzésében azt írta, legutóbb a nácik zárattak be egyetemet, 1943-ban Oslóban, Orbán Viktor szégyellje magát. Továbbá bírálta a Néppártot is, amiért ezt hagyta. – olvasható a hvg.hu-n

A CEU elüldözése egy sötét időszak kezdete Magyarországon, ahol a kormány a legnagyobb kincset veszi el a saját polgáraitól, méghozzá a tanulásnak, a tudás megszerzésének és a szebb jövő kialakításának esélyét.

Erről emlékeztek meg Szegeden december 4-én este a TIK parkban, azok, akik gyertyát gyújtottak a CEU-ért. Az eseményt Mihálik Edvin, a Momentum szegedi alapszervezetének elnöke szervezte, de részt vettek a megemlékezésen a Szegedi Civil Háló tagjai is.

Forrás: Ambrus Dóra/ Szegedi Civil Háló

A CEU elüldözésével az elmúlt évek forráselvonásai, vegzálásai után egy új vörös vonalat lépett át a magyar kormány, újabb szöget verve a magyar oktatási szabadság koporsójába.

Ez a döntés azt üzeni: aki nem áll be a sorba, annak mennie kell. Hasonlóan ahhoz a több százezer emberhez, akik már elhagyták az országot. Ezzel a kormány elárulta Magyarországot, elárulta a magyar embereket, elárulta közös jövőnket.

– szólt a rendezvény felhívása a Facebook-on.

A CEU távozása nemcsak a tudományos élet fejlődését vetheti vissza, de hatalmas presztízsveszteséggel is jár, ami nemzetközi kapcsolatainkban már megmutatkozik, arról nem is szólva, hogy a döntés miatt a magyar gazdaság milliárdos kiesésekkel kell, hogy számoljon.

Ezért égtek a gyertyák a TIK parkban, egy hűvös, sötét decemberi estén, ahol az egybegyűltek elbúcsúztak a CEU-tól, és mindentől, amit ez a lépés jelentett, a szabad oktatástól, a tudományos világ függetlenségétől, és gyászolták Magyarország egyre szembetűnőbb távolodását az európai értékektől és eszméktől.

Fülöp Tímea

csongradhir.hu


 

h i r d e t é s