h i r d e t é s


Egy” csavargó” magyar vallomása a sok százezer közül!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy” csavargó” magyar vallomása a sok százezer közül!

2017. november 21. - 07:52

 

Hazám, az ám!

A második generációs unokabátyámmal telefonon még tudok beszélni magyarul, mert a ’30-as években a magyar kolónián csak magyarul beszéltek, de írni nem tanult meg.

Nagyon tanulságosak ezek az amerikás történetek a mostani külföldi munkavállalásokkal kapcsolatban.

Nagyapám a Bethlehem Steel Co.-nál volt előmunkás. Apám Bethlehemben született, csecsemő volt még, amikor nagyszüleim hét év távollét után, 1920-ban hazajöttek.

Az 1906-os válság után erősödött meg a kivándorlás, persze a legtöbben csak pénzt akartak keresni és visszajönni.

Nagyapám összeszedett kint egy kis pénzt, hazajött és itthon földet akart venni, de a dollárját átváltatták vele és az 1925-ös frankválságnál elúszott a pénze.

Apámat a katonai sorozásnál 1938-ban lemondatták az amerikai állampolgárságról.

Cserébe megjárhatta a Don kanyart és a szibériai fogságot. Ezzel együtt a családunkban soha nem volt divat a sérelmi politizálás. Nagyapám élete végéig emlegette az amerikai tapasztalatait, miszerint

Amerika már akkor is 50 évvel előttünk járt.

Valamikor a ’70-es években fogalmaztam meg, hogy számos faluban az 1945 utáni fellendülés mögött azok az emberek álltak, akik a XX. század első felében megjárták az USA-t, Oroszországot, Németországot, a francia és belga bányákat, és a változások egy-egy település élére állította őket.

A falumban ilyen emberekből állt az elöljáróság, amíg nem lettek gyanús elemek.

Tartok tőle, hogy a mostani hatalom is csak szónokol a külföldre ment munkaerőről, miközben fél tőle, hogy vissza jönnek, és lebírhatatlan konkurenciát teremtenek uram-bátyáméknak.

Szóval, úgy is, mint a fél országot becsavargó egykori ingázó, én úgy vagyok a saját faluját és házát soha el nem hagyó „turbó” magyarokkal, hogy gyávaságból és kényelemszeretetből lehet nemzeti nótákat dalolni, a világot hibáztatni, de abból előrelépés nem lesz.

A mostani gazdasági kivándorlókat is jó ajánlatokkal kellene visszacsábítani és nem árvalányhajas nemzeti rockkal.

A kormány most élvezi, hogy a kintiek utalják haza az euróikat.

Így volt ez száz évvel ezelőtt is.

De egyszer csak azt vette észre a kormányzat, hogy egyre kevesebb dollár érkezik a hazai bankokba.

Akkor kiküldtek Amerikába egy delegációt, hogy nézze meg az okát. Azt jelentették haza a méltóságos urak, hogy a kinti magyarok egyleteket alapítanak, elnök urazzák egymást és nincs kedvük hazatérni, újra az intézővel pofoztatni magukat.

Ez a mostani „derék” (lefelé és felfelé is) kormány nem gondol azzal, hogy a szolgákra szabott Munka Törvénykönyve és a munkahelyeken uralkodó kiszolgáltatottság nem vonzza vissza az embereket?

Az meg gyalázat, amit a kint dolgozók szavazati jogának korlátozása körül csinálnak.

Címkék: 


h i r d e t é s

betöltés..

;