h i r d e t é s

Egy hiányzó rendelet miatt okozhat nehézséget a fekvőbetegeknek az e-receptek kiváltása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy hiányzó rendelet miatt okozhat nehézséget a fekvőbetegeknek az e-receptek kiváltása

2020. január 25. - 06:39

 

A felírási igazolás nélkül ugyanis még családtag sem veheti át az illető helyett a neki felírt gyógyszert, csak ha valamelyik kormányablakban kér egy meghatalmazást.

A kép illusztráció!

Az e-recept rendszere lehetővé teszi, hogy papír alapú recept nélkül is kiválthassuk a nekünk felírt készítményt. Más azonban a helyzet akkor, ha egyik családtagunkat kérjük meg erre: ebben az esetben könnyen úgy járhatunk, mint a DK elnöke, aki Facebook-oldalán írta meg, hogy lázasan otthon fekvő lányának akarta kiváltani az e-receptre felírt gyógyszert, viszont nem kapta meg. Ahhoz ugyanis – mivel felírási igazolást nem kapott – egy meghatalmazásra lett volna szüksége, amit egyébként egyelőre csak kormányablakban lehet igényelni.

Ezért kellett volna már két éve ezt a jogszabályt úgy módosítani, hogy ez a betegeknek is, a gyógyszerészeknek is és az orvosoknak is megfeleljen, magyarul lekövesse az életet

– mondta Komáromi Zoltán. A háziorvos szerint a jogalkotók meg sem hallgatták a szakma képviselőit, mielőtt kidolgozták a rendszert, ezért állhatott elő a jelenlegi helyzet. Az új szabályok értelmében a felírási igazolást helyettesítő meghatalmazást az E-térben kellene rögzíteniük a betegeknek, csakhogy itt ez a lehetőség még nem működik, ugyanis a tárca még nem készítette el a bevezetéséhez szükséges rendeletet. A fekvőbetegek így csak felírási igazolással, vagyis papíralapú recepttel juthatnak hozzá gyógyszerükhöz.

A másik megoldás az lenne, mint ahogy egyébként a rendszer már tudná, csak amíg a jogszabály nem lép életbe, addig ez a funkció nem lesz aktiválva, hogy én jelezném a felírásnál, hogy ez a fekvőbetegnek lesz, és esetleg azt is jelezném, hogy ezt ki fogja kiváltani

 – ecsetelte a megoldási lehetőségek egyikét Komáromi.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az e-receptek rendszere hosszú távon nagy segítséget jelent majd, de egyelőre türelmet kér a betegektől. A papír alapú felírási igazolás pedig még mindig bárkinek lehetővé teszi, hogy a fekvőbetegnek kiírt gyógyszert kiválthassa. Hankó Zoltán azon az állásponton van, hogy minden 14 éven aluli gyereknek írt gyógyszer esetén kötelező a felírási igazolás adása, és az ennél idősebb tehát a felnőtt betegeknél pedig a betegnek csak kérnie kell az orvostól és az orvosnak automatikusan jogszabály adta kötelessége ezt a felírási igazolást odaadni a betegnek.

A kamara elnöke úgy tudja, az egészségügyért felelős államtitkárságon a jövő héten is egyeztetnek az e-receptekről, itt szó lehet majd arról is, mikor készül el a hiányzó rendelet. (atv.hu)


 

h i r d e t é s