fbpx Egy nap után felfüggesztették a házfelújítás ingyenmillióit | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egy nap után felfüggesztették a házfelújítás ingyenmillióit

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy nap után felfüggesztették a házfelújítás ingyenmillióit

2016. augusztus 16. - 11:10
0 komment

 

A családiház-tulajdonosoknak tegnap reggel 8 órától lehetett pályázni az energiamegtakarító korszerűsítésre - írja a Délmagyar.

A vissza nem térítendő támogatás az elszámolható költségek 55 százaléka, de maximum 2,5 millió forint.

Ez is csak egy napig bírta

Országosan több mint 3500 pályázó jelentkezett az ügyfélkapun keresztül a családi házak energiamegtakarítási programjára. A magánszemélyek jellemzően 1,2–1,6 millió forint támogatást igényeltek. A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a pályázatbenyújtást tegnap 16 órától határozatlan időre felfüggesztették. Így már csak ma délután 4 óráig lehet kérelmet benyújtani. Az első 5 milliárd tehát már elkelt, de van ígéret a keret megháromszorozására. A kérelem benyújtására ezúttal országosan, minden régióban egyszerre nyílt meg a lehetőség, de most is a pályázati portálon keresztül és elektronikus úton.

Az Otthon Melege Program tervezett keretösszege 5 milliárd forint, ami igény esetén megháromszorozódhat. Az 1996 előtt épült, maximum 135 négyzetméter lakóterületű családi házak tulajdonosai kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, ami a megvalósítandó fejlesztésektől függően az elszámolható költségek 40–55 százaléka lehet.

Csányi Gábor, a szegedi Solar Konstrukt ügyvezetője a megnyíló lehetőséggel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvező elbírálásnak nagyobb az esélye, ha a pályázó komplett energiamegtakarításban gondolkozik. A napelemeket, illetve teljes fűtésrendszereket kínáló cég szakembere hangsúlyozza, a bírálók a teljes szén-dioxid-kibocsátás csökkenését nézik és értékelik, nem pedig a benyújtás időrendjét.

– Úgy vélem, kevés az országos keret, ezen belül a Dél-Alföldnek jutó 800 millió forint is, így ez elég hamar ki fog merülni – mondta Csányi Gábor, akitől megtudtuk, hétfő reggel már be is adták az első pályázatukat az egyik ügyfél megbízásából. – Ezúttal csak napelemre kértünk támogatást, a vevő már felkészült mindenre, így viszonylag egyszerűen be tudtunk nyújtani mindent – mondja az ügyvezető.A pályázat kiírói is a komplex irányba terelnek, a maximális 2,5 millió forintot és a legnagyobb, 55 százalékos támogatottságot csak az kaphatja meg, aki a hőszigetelés mellett egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépít. Ez három különböző megoldást jelent.

A negyedik, legalsó lépcsőnél a pályázó a három lehetőségből csak egyet valósít meg, ami lehet akár homlokzatszigetelés vagy nyílászárócsere is. Itt azonban már csak felét kapja a 2,5 milliós maximumösszegnek, és a költségeknek is csupán 40 százalékára számíthat.

Tóthné Molnár Ágnes, a nyílászárók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó SZ-PLAST Ablak Kft. szegedi bemutatótermének vezetője elmondta, volt, aki már tavasszal érdeklődött a lehetőség iránt, akkor jelentek meg az első részletek. – A tervezettnél később nyílt meg a pályázat, de így is akadt, aki csak a múlt héten érdeklődött először. Neki is próbálunk segíteni, mint minden hozzánk fordulónak – mondja a szakember. Megtudjuk tőle, hogy a komplex pályázatot kapacitás hiány miatt nem tudják vállalni, de azt a vállalkozói szerződést elkészítik, amit csatolni kell a benyújtandókhoz.

delmagyar.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek