h i r d e t é s

Egy orvos szerint a fertőzöttekre vonatkozó új eljárásrend egyfajta beismerés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy orvos szerint a fertőzöttekre vonatkozó új eljárásrend egyfajta beismerés

2020. szeptember 22. - 08:12

 

Megváltoztatta hétfőtől a fertőzöttek és a koronavírus-gyanús esetek kezelését szabályzó eljárásrendet az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a humánminiszter Kásler Miklós jóváhagyásával. Az új eljárásrend szerint a háziorvos is karanténba küldheti a új koronavírus-fertőzés gyanús pácienseit.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A jövőben a jellemző tünetek – láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen romló íz- és szagérzékelés – közül elég lehet egy is, ahhoz, hogy valakit gyanúsnak találjanak. Ez nem egy hatósági karantén, ezért az abból való szabaduláshoz nem kell negatív teszt. Az új szabályozás nyilvánvalóan tehermentesíteni kívánja az egészségügyi hatóságot és több feladatot ró a háziorvosokra - írja a Népszava.

A lapnak Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezete (HaOSz) alelnöke arról beszélt, hogy a feladatok átcsoportosítása annak a beismerése is: a hatóság már nem képes megfelelő sebességgel reagálni az új esetekre.

Ugyanakkor a szakember szakmailag nem tartja rossznak az új eljárásrendet. Mint mondta, a háziorvosok eddig is arra kényszerültek, hogy rugalmasan kezeljék ezeket az eseteket. A tünetmentes kontaktokat, illetve a fertőzésgyanús eseteket jelenleg nincs nagyon értelme tesztelni: a háziorvos jelzése után 24-72 óra múlva veszi le a mintát az Országos Mentőszolgálat, a lelet pedig csak 8-10 nap alatt érkezik meg.

Akit hatósági karanténba küldtek, az csak két negatív PCR-teszttel szabadulhat, de a rendszer leterheltsége miatt ennek megszerzése legalább 30 napba telik. Ezalatt a páciens nem mehet sehová.

"Ennél rövidebb idő alatt nem tudom kiszedni őket a pozitív státuszból" – fogalmazott a háziorvos. A nála kialakult gyakorlatban az igazolt covidosok egy negatív teszt után négy-öt nappal visszamehetnek dolgozni, ha nincs panaszuk, tünetük.

PCR-tesztet csak akkor kötelező kérni, ha a páciensnek több koronavírusra utaló tünete van, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármi más okból kockázati csoportba sorolható.
A háziorvos által elrendelt elkülönítésre is jár a táppénz. Ha tíz nap múlva panaszmentes, visszamehet dolgozni, ha nem, akkor kérni kell a tesztet – sorolta a szabályokat Cserni István. Ha ez a teszt pozitív, akkor az orvos jelenti járványügyi hatóságoknak az esetet, és akkor jön a hatósági eljárásban a karantén. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s