h i r d e t é s

egymásnak feszül az USA és Oroszország Venezuela miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

egymásnak feszül az USA és Oroszország Venezuela miatt

2019. január 27. - 06:55

 

Egyre feszültebb a venezuelai helyzet: Oroszország puccsal vádolta meg az Egyesült Államokat 

Forrás: Zero Hedge

Közben a venezuelai külügyminiszter visszautasította az új választások kiírására vonatkozó felszólítást.

Puccsal vádolta az Egyesült Államokat Oroszország nagykövete szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában Venezuela ügyében, míg az Egyesült Államok az ellenzéki Juan Guaidó ideiglenes venezuelai államfőként való elismerését sürgette.

Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet azt mondta, az Egyesült Államok és szövetségesei el akarják mozdítani a hivatalban lévő államfőt, Nicolás Madurót a hatalomból. A diplomata azt hangoztatta, hogy a Biztonsági Tanácsnak nincs joga megvitatni a venezuelai helyzetet, amely szerinte nem veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot, és az ország belügye.

A diplomata amerikai nagykövetnek szegezte a kérdést, hogy tervez-e az Egyesült Államok katonai beavatkozást Venezuelában. Mike Pompeo nem adott egyenes választ, azt mondta, nem bocsátkozik találgatásokba a jövőt illetően.

A venezuelai külügyminiszter szintén azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "ő áll az államcsíny élén" Venezuelában.

"Nem követi, hanem diktálja" az eseményeket, a feltételeket, és nemcsak a venezuelai ellenzék, hanem szatellitállamai számára is - közölte Jorge Arreaza, aki szerint az Egyesült Államok Venezuela-politikája durva beavatkozás.

Reagált az egyes európai országok által szombaton adott ultimátumra is, és határozottan visszautasította a felszólításokat, hogy Venezuelában nyolc napon belül írjanak ki választásokat.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter rámutatott: elnökként Nicolás Maduro elnyomta a venezuelai népet, éhezésre és arra kárhoztatta, hogy tömegével hagyják el az országot, ami destabilizálja a térséget.

A Maduro-kormányzatot "törvénytelen maffiaállamnak" nevezte, és a Venezuelában tapasztalható mélyszegénységre és a szolgáltatások, köztük a kórházi ellátás összeomlására utalva hozzáfűzte, hogy a "szocialista kísérlet a gazdaság összeomlásához vezetett". (magyarnarancs.hu)


 

h i r d e t é s