h i r d e t é s

Elhibázottnak tartják a szocialisták, hogy az összefogás nem teljes körű

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elhibázottnak tartják a szocialisták, hogy az összefogás nem teljes körű

2018. február 04. - 07:56

 

Sem a DK, sem az MSZP nem aggódik országos listája miatt az egyéni körzetek kapcsán - A Hetek cikke

 

A kép illusztráció! - Forrás: Blikk.hu

Az MSZP elnöksége azt javasolja a párt országos választmányának, hogy a szocialisták közös listán induljanak a Párbeszéddel az áprilisi parlamenti választáson. - ezt már korábban megírta az ATV

A döntés azért fontos, mert ha tényleg így indulnak, akkor az MSZP–Párbeszéd a listákra adott szavazatok 10 százalékának megszerzésével kerülhet be a parlamentbe. Ami az MSZP „fénykorában” nem jelenthetett volna problémát, ám a decemberi átlagolt adatok, vagyis a legfontosabb 7 közvélemény-kutató cég mérései alapján kétséges: az MSZP 12, míg a Párbeszéd 1 százalékon áll, az összesített 13 százalék pedig mérési hibahatáron belül van a bejutást jelentő 10 százalékhoz képest. Ráadásul bizonyos elemzői vélemények szerint tovább rontja az MSZP – és a DK – esélyeit az egyéni körzetek egymás közti felosztása.

A két párt tavaly abban állapodott meg, hogy a 106 egyéni körzetből 60-ban az MSZP, 46-ban a DK indít jelöltet úgy, hogy a nem „saját” körzetekben kölcsönösen a másik párt embe­rét támogatják. Emiatt azonban a DK-s egyéni körzetben értelemszerűen nem lesz a szavazólapon MSZP-s jelölt, (és fordítva), így a szocialista szimpatizáns esetleg részt sem vesz választáson, vagy részt vesz, de a pártlistán sem szavaz az MSZP-re. (És ugyanez igaz lehet a DK-ra az MSZP-s egyéni körzetekben.)

Abban ugyanakkor a szocialisták nem látnak veszélyt, hogy MSZP-s egyéni jelölt híján híveik ne szavaznának a párt listájára: „A választó két papírt kap a kezébe, mielőtt bemegy a fülkébe: az egyiken az egyéni jelöltek, a másikon a pártlisták szerepelnek. A szocialista szimpatizánsok be fogják húzni az X-et a listánk mellé akkor is, ha az adott körzetben nem mi állítottunk egyéni jelöltet, ebben biztosan vagyunk” – tudatta a Hetekkel az MSZP.

A Demokratikus Koalíció szerint sem származik hátrányuk abból, hogy az MSZP-nek „átadott” egyéni körzetekben a szavazólapon nem lesz rajta a DK logója az egyéni jelöltek között. „A pártlisták között természetesen ott lesz a DK logója, mint ahogy az MSZP által indított egyéni jelöltek szórólapjain is”, mondta a Heteknek Gréczy Zsolt. A DK szóvivője hozzátette, pártja az MSZP-s egyéni körzetekben is intenzív „listás kampányra” készül. (atv.hu)


 

h i r d e t é s