h i r d e t é s

Elkezdődött a forradalom: britek tízezrei nem fognak villanyszámlát fizetni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elkezdődött a forradalom: britek tízezrei nem fognak villanyszámlát fizetni

2022. augusztus 08. - 14:42

Az ellenállás egyre nő nagyobb. Már több mint 75 000 háztartás ígérte azt az Egyesült Királyságban, hogy idén ősszel nem fizeti ki a villanyszámlát.

75.000 ember ígérte meg, hogy október 1-től sztrájkolni fog! Ha a kormány és az energiavállalatok nem hajlandóak cselekedni, akkor az egyszerű emberek fognak! Együtt érvényesíthetjük a méltányos árat és a mindenki számára megfizethető energiát

– tweetelte a Don’t Pay UK, egy névtelen csoport, amely az élére áll annak az erőfeszítésnek, hogy több mint egymillió brit bojkottálja a villanyszámla kifizetését.

A sztrájkra azért kerül sor, mert a magas energiaárak miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a britek. Közel három évtizede nem látott válsággal küzd a szigetország, az infláció várhatóan eléri a 13%-ot. A Bank of England (BoE) elnöke, Andrew Bailey 27 éve a legnagyobb mértékben emelte a kamatlábakat az infláció megfékezése érdekében, mivel egyre nagyobb a recesszió kockázata.

Október 1-jén egy átlagos háztartás csaknem 300 fontot (közel 140 ezer forintot) fog fizetni havonta az áramért – figyelmeztetett a BoE. A jegybank elnöke szerint a megemelkedett élelmiszerárak, üzemanyagárak, energiaköltségek borzasztó helyzetbe sodorják a brit családokat.

A Glasgow Live brit hírportál szerint a mostani sztrájk hasonlít a “Margaret Thatcher miniszterelnök által bevezetett, a 80-as évek végén és a 90-es években a közösségi adó ellen indított akcióhoz. Tiltakozásul 17 millió ember megtagadta a fizetést”.

Martin Lewis brit pénzügyi újságíró azt mondta a sztrájkról, hogy a kormánynak meg kell oldania ezt a helyzetet, hiszen ha emberek millió nem fogják fizetni a villanyszámlát, annak beláthatatlan következményei lesznek. Mindenkit nem lehet a hálózatról egyszerűen csak lekapcsolni.

Eközben az Ofgem (brit energiaszabályozó) vezérigazgatója, Jonathan Brearley a BBC Radio 4 Today című műsorában viszont mindenkit arra figyelmeztetett, hogy a megmozduláshoz ne csatlakozzon, hiszen ez csak tovább ront majd a helyzeten.

A múlt héten a brit kormány elítélte a mozgalmat, “rendkívül felelőtlennek” nevezve azt.

“Ez egy rendkívül felelőtlen üzenetküldés, amely végső soron csak feljebb hajtja az árakat mindenki más számára, és hatással lesz a személyes hitelminősítésre” – idézte a kormány szóvivőjét a The Independent.

A Don’t Pay UK úgy véli, hogy 6,3 millió brit háztartás fog mélyszegénységbe süllyedni ezen a télen. A Twitteren az emberek úgy reagáltak a sztrájkra, hogy “a forradalom elkezdődött”. (BitcoinBázis)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s