h i r d e t é s

Elmondták, miért nem a területileg érintett kórházba kerül egy koronavírusos beteg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elmondták, miért nem a területileg érintett kórházba kerül egy koronavírusos beteg

2020. szeptember 23. - 14:40

 

Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Müller Cecília - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a hazai aktuális járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília elmondta, a járvány második hullámát éljük, ami jelenleg felszálló szakaszban van.

Bárki, aki valamilyen léguti tünetet észlel magán, vagy láza van, ne menjen közösségbe. Az összes jelelnegi szabály közül a legfontosabb a maszkok viselete – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília a maszkhasználatban kapcsolatban azokat az élethelyzeteket részletezte, ahol – a kötelezően előírtakon túl – különösen ajánlatos a védőeszköz viselete: ilyen helyzet lehet a liftben, taxiban utazás, az idős emberek meglátogatása, vagy éppen egy esküvőn való részvétel. Utóbbival kapcsolatban a távolságtartás mellett kiemelte: “A menyasszonytáncot nem javasoljuk”.

A tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne lepődjön meg, ha épp nem a területileg érintett kórházba kerül egy koronavírusos beteg, mivel az elhelyezésük tervszerűen-ütemezetten zajlik.

A szennyvízvizsgálatok pontosságát firtató újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, egy Európában általánosan használt módszerről van szó, amely előrejelezheti a járvány terjedésének változásait.

Egy másik kérdésre adott válaszból kiderült, hogy a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezeket duplafalú zsákban 48 órára kell elkölöníteni, ekkor már nincs bennük életképes vírus, és kihelyezhetőek a kommunális hulladékba. 

A tiszti főorvos arra a kérdésre válaszolva, hogy hány egészségügyi dolgozót tudnak áthelyezni a covidos betegek ellátására, elmondta, az intézményeknek mindig készen kell állniuk egy esetleges áthelyezési intézkedésre. Hogy kik helyezhetők át, arról jogszabály rendelkezik.

A mostani hullámban mennyire jellemzőek az atipikus esetek? Müller válasza szerint nem jellemző, de jelen lévő jelenségről van szó, most is van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki egyébként korábban jó egészségi állapotnak örvendett. (startlap.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s