h i r d e t é s

Energiaválság szélén állnak a magyar cégek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Energiaválság szélén állnak a magyar cégek

2022. szeptember 14. - 13:42

A hazai vállalkozások mintegy 40 százaléka még csak most találkozik az energiaválságban elszálló gáz és áramárakkal, a cégek 14 százaléka pedig úgy látja, hogy bezárással kell reagálnia a mostani helyzetre - többek között ez derül ki a Portfolio körkérdéséből, amire 1647 vállalati vezető válaszolt. Sokan kétségbeesetten szemlélik a közeli jövőt.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A portál kutatásában cégek vezetőinek, tulajdonosainak egyebek közt olyan kérdéseket tett fel, mint hogy változik-e a vállalkozása energiaszámlája a következő fél évben, várakozása szerint a vállalkozásának teljes áram– és, gázköltsége a következő egy évben hogyan változik az előző évhez képest, illetve milyen módon alkalmazkodik a vállalkozása a növekvő energiaköltségekhez?

A kérdésekre adott válaszok alapján a vállalatok egyharmada hosszú távú szerződés nélkül, pillanatnyi piaci áron vásárolja az energiát. További szűk harmadának hamarosan lejár a hosszabb távú szerződése, és új energiakereskedői ajánlat fogja meghatározni, mennyit fizet a következő időszakban. További 11 százaléknak ez a közelmúltban már megtörtént. Mindössze minden 9. vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy hosszú távú szerződése miatt nem kell szembenéznie az energia drágulásával.

A számok alapján a vállalkozások több mint 40 százaléka szembesült a közelmúltban, vagy fog találkozni a közeljövőben a megemelt árakkal. Ez egy igen magas arány, hiszen azt jelenti, hogy a vállalati szektor ekkora része kényszerül most átárazni a termékeit a sokszorosára emelkedő energiaszámlák alapján. Valószínűnek tartják, hogy a mintákban a tényleges arány ennél is magasabb. Azok között, akik nem tudtak válaszolni (13 százalék), például szép számmal lehetnek olyanok, akik egy épület bérlőjeként nem maguk kötik az energiaszerződéseket, de azok a következő hónapokban ettől még lejárnak.

A válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy az áramköltsége egy év alatt többszörösére emelkedik. Csupán 12 százalékuk mondta azt, hogy nem számít drágulásra. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a magas energiaárak miatti átárazások egy jelentős része még ősszel hátravan, ami újabb inflációs sokkot okozhat a gazdaságban. Hasonló képet kaptak, amikor a gázköltség várható alakulására adott válaszokat összesítették.

Ijesztő reakciók

A vállalkozásokat megkérdezték arról is, hogy hogyan reagálnak az emelkedő energiaköltségekre. A leggyakrabban elhangzó válasz az áremelés volt, ezt a válaszadók 57 százaléka jelölte meg. (A lehetséges reakciók közül legfeljebb hármat lehetett megjelölni.) Mindössze a vállalkozások 9 százalékuk írta azt, hogy nincs szüksége különösebb lépésekre. A vállalkozások 14 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bezárná a vállalkozását.

A portfolio.hu szerint ez döbbenetesen magas szám, és nagyon durva krízist jelentene, ha valóban a gazdaság egészében minden hetedik vállalkozás leállna.

A beérkezett reakciók gyakorta kétségbeesésről tanúskodnak:

„Az áramköltségünk összességében már idén 500 százalékkal lett magasabb, a gáz ősztől várhatóan tízszeres összeget fog felemészteni, a mi életünkben ez azt jelenti, hogy a havi 800 ezres költségünk, várhatóan minimálisan 4,5 millió forint lesz” – mondja egy vendéglátóipari vállalkozás vezetője.

A vállalkozások egy része annyira rossz helyzetbe kerül az energiaárak mellett, hogy a kereskedők sem bíznak abban, hogy ki tudják gazdálkodni, illetve a hektikus áralakulás miatt a kockázatokat sem tudják könnyen kezelni. Ezért sokaknak egyszerűen nem adnak ajánlatot.

„Három hete várok három helyről ajánlatot. Senki sem tud adni. Október 1-től nincs gázunk” – írta egy 30-50 fővel dolgozó cég, amelyik a szálláshely, vendéglátás területen működik.

„Már most tény, hogy tízszeresére ment fel az ára, ha egyáltalán tud valaki szerződni, mert azt sem akarnak a szolgáltatók vagy csak napi tőzsdei áron, amin még rosszabb lehet” – számol be hasonló tapasztalatokról egy kereskedelmi cég is. (24.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s