fbpx ENSZ-jelentés ide, klímaválság oda, Kína 53 szénbányát nyit meg újra | CIVILHETES

h i r d e t é s

ENSZ-jelentés ide, klímaválság oda, Kína 53 szénbányát nyit meg újra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

ENSZ-jelentés ide, klímaválság oda, Kína 53 szénbányát nyit meg újra

2021. augusztus 14. - 06:38

 

Belső-Mongóliában, Sanhszi tartományban és Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen nyitják meg újra a szénbányákat, hogy fokozzák a termelést.

A kép illusztráció! - Forrás: Financial Times

Újra elindítanak 53, korábban bezárt szénbányát Kínában, hogy meg tudjanak küzdeni a megnövekedett energiaigényekkel – közölte a kínai nemzeti fejlesztési bizottság az RT beszámolója szerint.

Kína múlt héten jelentette be, hogy Belső-Mongóliában 38 szénbányának indítják újra a működését, most pedig további 15 Sanhszi tartománybeli és Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található szénbányáról közölték ugyanezt.

A bányák egy évig üzemelnek majd, és a tervek szerint akár 44 tonna szenet is termelhetnek, amely Kína reményei szerint kielégíti majd a növekvő energiaigényeket az intenzív kánikulában és a fellendülő ipari tevékenység során. 

Kelet-Ázsia legnagyobb országa nehezen tud lépést tartani a növekvő teljesítménnyel és a kibocsátás csökkentésére vonatkozó felhívásokkal. Korábban beszámoltunk róla, hogy Kína ígéretet tett arra, hogy a kibocsátása 2030-ra csúcsra ér, de 2060-ra eléri a nettó zérót. Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette, hogy az ország el fogja kezdeni visszaszorítani a széntermelést, de leghamarabb csak 2026-tól.

Az ENSZ a hét elején félelmetes képet festett a klímaválságról és az éghajlatváltozásról. AZ IPCC-jelentés szerint a világnak azonnali és nagyszabású változásokra lenne szüksége – főleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának terén – , ha el szeretnénk érni, hogy az iparosodás előtti szint feletti 2 Celsius-fokos globális hőmérsékletnövekedés elkerülhetővé váljon. 

Annak ellenére, hogy számos szénbányában újra elindítják a termelést, Kína arra figyelmeztetett, hogy az energiahiányos helyzet valójában csak most kezdődik, és várhatóan súlyosbodni fog. (liner.hu)


 

h i r d e t é s