h i r d e t é s

Érdemes felkészülni a 350 forintos euróra? Itt van Matolcsy válasza

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Érdemes felkészülni a 350 forintos euróra? Itt van Matolcsy válasza

2019. szeptember 11. - 08:55

 

Nem adott egyértelmű választ Matolcsy György arra a kérdésre, érdemes-e felkészülni a 350 forintos euróra. - írja a napi.hu.

A jegybank továbbra is az inflációs célt figyeli.

Meddig engedi még a Magyar Nemzeti Bank gyengülni a forintot?

- tette fel a kérdést Matolcsy György jegybankelnöknek Tóth Bertalan MSZP-s képviselő. A képviselő kérdésében azt is firtatta, érdemes-e felkészülnie a lakosságnak a 340 vagy 350 forintos euróárfolyamra. A kérdésnek külön aktualitást ad, hogy ma is történelmi mélypont közelében, 331,7 forint körül járt az euró ára.

A forint árfolyama az euróval szemben augusztus 28-án lépte át a 330 forintos lélektani határt, a dollárral szemben is közel került a mindenkori 302,5 forintos mélyponthoz. A képviselő által feltett kérdés óta ezt a szintet át is lépte a keresztárfolyam. Tóth Bertalan felhívta a figyelmet arra, hogy a tendenciák egyre jobban megkérdőjelezik az idei évi költségvetés egyes alapfelvetéseit, hiszen az Országgyűlés a 2019-es büdzsét úgy fogadta el, hogy december 31-én 311,3 forint/euró és 264,8 forint/amerikai dollár árfolyammal számolt, ami csak radikális forinterősödés és optimizmus esetén tartható reálisnak.

Az MNB a körülmények ellenére eddig azt kommunikálta, hogy "nincs hivatalos árfolyamcélja". A képviselő azt szerette volna megtudni, változott-e ez azóta? Ha pedig nem, akkor meddig engedi még gyengülni a jegybak a forintot?

Matolcsy György válasza nem hozott meglepetést.

A jegybanktörvény egyértelműen meghatározza, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása

- írta. A jegybanknak ennek megfelelően nincs árfolyamcélja. Matolcsy azt is hangsúlyozta, a jegybank nem kommentálja a forint árfolyamának rövid távú alakulásával kapcsolatos kérdéseket. A Monetáris Tanács minden, a makrogazdasági és pénzpiaci környezetben bekövetkezett változást az inflációs folyamatokra és az inflációs cél fenntartható elérésére gyakorolt hatása alapján értékel.

napi.hu


 

h i r d e t é s