h i r d e t é s

Érkezik a feketedoboz az autókba: itt vannak a részletek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Érkezik a feketedoboz az autókba: itt vannak a részletek

2022. május 05. - 05:46

Hamarosan kötelező lesz az új autókban az adatrögzítő, amely rengeteg információt gyűjt a járművek viselkedéséről.

A kép illusztráció! - Forrás: express.co.uk

Bár a feketedoboz csak július 6-ától kötelező, már most is vannak országok, ahol előírják az adatrögzítők beszerelését. Franciaországban például május elseje óta kötelező a repülőgépek feketedobozához hasonló szerkezettel ellátni az új típusú járműveket – írja a hvg.hu.

A doboz tűzálló lesz, általában a vezetőülés alá kerül és a jármű tulajdonosa elvileg semmilyen körülmények között nem manipulálhatja. A rendszer fő célja, hogy lehetővé tegye a közúti balesetek körülményeinek tisztázását és a felelősség könnyebb és egyértelmű megállapítását.

Az eszköz képes elmenteni a jármű sebességét, egy fékezés intenzitását, a kormánykerék dőlésszögét, az autó dőlésszögét, valamint a kocsiban lévő különféle segédrendszerek működését, illetve éppen azt, ha ezek ki voltak kapcsolva.

A rendszer hivatalosan bár folyamatosan dolgozik, 40 másodpercenként törli az adatokat, ugyanakkor egy incidens esetén, amikor kinyílnak a légzsákok, nem törlődnek az adatok. Ilyenkor az esemény előtti 30 másodperctől lehet elemezni az rögzített adatokat a rendőrségnek, valamint az igazságügyi szakértőknek, valamint a baleset utáni 10 másodpercet. Ha semmi nem történik, akkor újraindul a folyamat, és 40 másodpercenként felülíródnak a felvett adatok.

Hivatalosan ezek az adatok csak a rendőrség számára lesznek elérhetőek, a biztosítók számára nem, de a biztosítók például előírhatják a használatát, viszont cserébe kedvezőbb ajánlatokat kínálhatnak, mondván, a rendszer képes bizonyítani, ki hibázott. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s