h i r d e t é s


Ez már nem a "kisvasút”

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ez már nem a "kisvasút”

2017. november 19. - 08:26

 

Az amerikaiak falhoz szorították a magyar miniszterelnököt, aki néhány hónap alatt, ország világ előtt, többször elrúgta magától az észak-atlanti rendszert (Paks II, gázvezeték, illiberális demokrácia).

A nagyhatalom, az USA félreérthetetlen, egyelőre diplomáciai válaszcsapására Orbán Viktor olyan kommunikációs trükkel próbálkozott, amely az EU-val folytatott rendszervitákban többé-kevésbé bevált: tagad, terel, mellébeszél, hazudik, villogtatja pávatollait.

Alapkérdés viszont, hogy a nyugati szövetségi rendszerben mekkora az egyes országok mozgástere?

Ami nálunk történik, bárhogy nevezhetjük, csak reálpolitikának nem. Már emberek tömegeinek sorsa forog kockán!

Mintának kínálkozik az egykori szovjet blokk példatára.

Ami az EU és Magyarország viszonyát illeti, nagyjából a KGST és Románia párhuzammal jellemezhető.

Gazdasági kapcsolatok működnek, miközben a bel- és külpolitika nagy kanyarokat vesz a „nemzeti sajátosságok” mentén, ügyelve arra, hogy tragikus szakításra ne kerüljön sor.

Ebben a forgatókönyvben a nacionalizmus a gazdasági lemaradás takarójaként szolgál, ezért a hatalmi centrumban „lájtos” változatban tolerálható.

De ami itt folyik, már alig tolerálható! Több, mint nacionalizmus!

Ami a NATO és Magyarország viszonyát illeti, az a Varsói Szerződés és Csehszlovákia, illetve Lengyelország párhuzam alapján érthető meg.

Azt hiszem, az nem kérdés, hogy Magyarország és miniszterelnöke az USA, mint a NATO fő ereje számára biztonsági kockázat lett.

Az amerikai ügyvivő a kockázat minimalizálásának vagy kiiktatásának politikai (talán csak a magyar belpolitikai) kockázatait mérte fel.

Korábban Clinton és Obama üzenetéből, majd a kitiltások bejelentéséből Orbán megérthette, hogy hamarosan megrántják alatta a széket.

Ellenakciót indított, nyilvánosság elé tárta a hat tisztviselő kitiltásának ügyét, egy kommunikációs csatával megpróbált időt nyerni.

Az elterelő lépésnek szánt internetadó ötletszerű bedobása azonban hibás lépésnek bizonyult, jelentős társadalmi csoportok lázadásához vezetett, tovább szűkítette a mozgásterét.

Lényegében minden ütőlap az amerikai fél kezébe került, aki macska–egér játékot játszik a kormányfő stábjával.h i r d e t é s

betöltés...

;