fbpx Ezért terjedhet gyorsan a kórházakban a koronavírus | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ezért terjedhet gyorsan a kórházakban a koronavírus

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ezért terjedhet gyorsan a kórházakban a koronavírus

2021. november 12. - 07:36

 

Több mint tízezer beteg kapta el a koronavírust egy amerikai kórházban, többen bele is haltak a fertőzés szövődményeibe - ez derül ki egy elemzésből, amelyről a CNN is beszámolt.

Cindy Johnson egy festményt tart kezében férjéről, Stevenről, egy nyugdíjas gyógyszerészről, aki túlélte a vastagbélrákot, és aprólékos intézkedéseket tett a covid-19 fertőzés elkerülésére. Steven 2020 decemberében COVID-ban halt meg, Cindy pedig úgy véli, hogy a floridai Bradentonban található Blake Medical Centerben kapta el a vírust, ahovél csípőfertőzés miatt vették fel. - Forrás: Eve Edelheit for KHN

A kórházban kezelt, koronavírus-fertőzés kockázatának fokozottan kitett betegek kiszolgáltatott helyzetére hívja fel a figyelmet cikkébena CNN. Ebből kiderül, hogy egy amerikai orvosi központban a - szövetségi és állami nyilvántartásokon alapuló - hivatalos elemzés szerint tavaly több mint 10 ezer bekerülő beteg kapta el a koronavírus-fertőzést, de a tényleges fertőzöttszám szakemberek szerint ennél magasabb lehet. A floridai Blake Medical Centerben megfertőződött betegek - akiket jellemzően szívinfarktussal, szepszissel, akut veseelégtelenséggel, akut és krónikus légzési elégtelenséggel, vagy pszichiátriai zavarokkal vettek fel - mintegy 21 százaléka halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe.

Tragikus történetek, amelyek felhívják a figyelmet a veszélyre 

A 66 éves gyógyszerész, Steven Johnson, akit korábban vastagbélrákkal kezeltek, azért ment a Blake Medical Centerbe 2020 decemberében, hogy megműtsék a csípőjét. Johnsonnak két nappal a kórházba kerülése előtt negatív lett a PCR-tesztje, ám a felvétele után 13 nappal már kimutatták nála a koronavírus-fertőzést. Ami megtámadta a tüdejét, állapota pedig gyorsan romlott. Johnson elutasította, hogy intubálják, nem sokkal később elhunyt. Felesége is teszteltette magát, de az ő eredménye negatív lett. Ami megerősítette a gyanút, hogy férje a kórházban kaphatta el a fertőzést: szobájában az egyszerű orvosi szájmaszkot viselő orvosok és ápolók gyakran váltották egymást. Lisa Kirkland, az kórház szóvivője a CNN-nek elmondta: "határozottan ösztönzik", hogy dolgozóik felvegyék a COVID-19 elleni védőoltást, ám nem tették kötelezővé számukra.

A koronavírus kórházi terjedésének aránya az egyesült államokbeli betegek körében összességében alacsonyabb volt, mint más országokban, köztük az Egyesült Királyságban. A kórházakban ápolt, nem koronavírus-fertőzéssel felvett betegek mintegy 1,7 százalékánál diagnosztizálták a vírust bekerülésük után nem sokkal - derül ki a Medicare (az amerikai nemzeti egészségbiztosítási program) 2020. április 1. és szeptember 30. közötti időszakot felölelő elemzéséből.

A koronavírus a kórházakban is gyorsan terjed

A Kaiser Health News (KHN) munkavédelmi nyilvántartások, orvosi szakirodalom és a kórházi személyzettel készített interjúk alapján levonta a következtetést, hogy az említett kórházban miért terjedhetett el a vírus. Az körvonalazódott, hogy a kórház vezetői nem igazán vették figyelembe, hogy a SARS-CoV-2 vírus levegőben terjed, és a köhögő betegek potenciális veszélyt jelentenek szobatársaikra és a kórházban dolgozókra. A kórházi személyzet tagjai pedig - ahogy azt egy akkoriban ott dolgozó nővér, Victoria Holland meg is erősítette - gyakran csak egyszerű orvosi maszkot kaptak a nagyobb védelmet nyújtó N95-ös (FFP2-es) maszkok helyett. Emellett a kórház nem vizsgált meg minden felvett beteget az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ iránymutatására hivatkozva, ami az ilyen vizsgálatokat a "létesítmény belátására bízza". Az is rontott a helyzeten, hogy a kórház vezetősége gyakran elfelejtette közölni a dolgozókkal, amikor ki voltak téve a koronavírus-fertőzésnek. Az eset egyébként nem egyedi: a michigani Beaumont Kórházban például tavaly április 6. és október 20. között 139 dolgozónál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést.

A CNN több halálos kimenetelű, kórházi koronavírus-fertőzéses esetről is beszámolt. A 71 éves Linda Moore tesztje például azután lett pozitív, hogy 15 napot töltött egy gerincműtétet követően az arizonai Havasu Regional Medical Centerben, ahol abban az időben nem volt az átlagosnál magasabb a koronavírus kórházi terjedésének aránya. Moore-t átszállították egy másik intézménybe, ahol állapota tovább romlott. Miután levették a lélegeztetőgépről, 5 és fél órán át küzdött az életéért. 

Lisa Kirkland szerint nincs elfogadott, egységes módszer arra, hogy mérjék a koronavírus-fertőzés kórházi átvitelét, és "nincs bizonyíték arra, hogy a Blake Medical Centerben az átvitel kockázata különbözne a más kórházakban tapasztalttól". A Medicare elemzése szerint ugyanakkor az ide bekerült betegek 8 százalékánál diagnosztizálták a vírust, ami körülbelül ötször akkora, mint az országos átlag. (Házipatika)


 

Kommentek

h i r d e t é s