h i r d e t é s

Ezt látja és hallja a Marson a NASA robotja

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Ezt látja és hallja a Marson a NASA robotja

2021. június 11. - 07:00

 

Az interaktív, 360 fokos videót a Perseverance marsjáró adatai alapján hozták létre.

HANDOUT / JPL / CALTECH / NASA / AFP

Először készítettek 360 fokos panorámaképet a Perseverance adatai alapján – írja az IFLScience. A YouTube-on elérhető felvétel alatt a szél hangja is hallható.

A NASA interaktív videójában az egér segítségével nézhetünk körbe.

A panorámaképen több fontosabb objektumot is megjelöltek, köztük az Ingenuity kísérleti marshelikoptert, illetve a Jezero-kráter peremét.

A videó természetesen nem tökéletesen adja vissza azt, amit a Perseverance lát és hall, a felvételt a beérkező adatok alapján, utólag állították össze. A 2,4 milliárd pixeles panorámaképet a marsjáró 992 fotóját felhasználva hozták létre, az egyes felvételek április 15-26. között készültek. A képhez emellett a navigációs kamera egyik fotóját is hozzáadták, hogy lefelé is lehessen nézni. Az ég látványát feljavították az érintett napokon elérhető információk alapján, a szél hangját még februárban rögzítette a robot.

A Perseverance június 1-én hagyta el landolási helyét, megkezdve tudományos munkáját. A marsjáró a Jezero-krátert fogja vizsgálni, és talán az egykori élet nyomait is megtalálja majd. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s