fbpx Félmillió magyar kaphat könnyítést a hitelmoratóriumban: ennek sokan fognak örülni | CIVILHETES

h i r d e t é s

Félmillió magyar kaphat könnyítést a hitelmoratóriumban: ennek sokan fognak örülni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Félmillió magyar kaphat könnyítést a hitelmoratóriumban: ennek sokan fognak örülni

2021. július 25. - 08:38

 

A lakossági folyószámlahitel és hitelkártya termékek a moratórium 19 hónapja alatt valójában átalakultak hitelkeretből személyi hitellé. Ezért újra kell gondolni ezeknek a hiteleknek a futamidejét és a kamatozását is Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint. 

A kép illusztráció! - Forrás: napi.hu

Nagy Márton szerint a hiteltörlesztési moratórium 19 hónapja alatt az említett két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó hitel voltát, valójában átalakultak egy hitelkeretből személyi hitellé, azaz közgazdaságilag szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké váltak. Megjegyezte, a folyószámlahitelek 2020 februárjában (a moratórium kezdete előtt) átlagosan 19 százalékos kamattal rendelkeztek, a hitelkártyáknak 2020 februárjában (a moratórium kezdete előtt) átlagosan 25 százalékos kamatuk volt. 

A moratóriumban résztvevő 1,2 millió lakossági ügyfél, 1,8 millió darab hiteléből 700 ezer, vagyis darabszám alapján 40 százalék ebbe a két hiteltípusba tartozik, míg a fennálló tartozás alapján a moratórium alatt lévő 3000 milliárd forintos hitelállománynak nagyjából csak 4,5 százalékát adják, ami 130 milliárd forintot jelent.

Tekintettel arra, hogy egy személy rendelkezhet egyszerre hitelkártyával és folyószámlahitellel is így több, mint 500 ezren lehetnek érintettek

- mondta a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója a Világgazdaságnak. "A moratóriumban résztvevő lakossági folyószámlahitellel és hitelkártyával rendelkező ügyfelek helyzetét mindenképpen érdemes lenne újra értelmezni, még szeptember vége előtt érdemes újragondolni ezen hitelek futamidejét és kamatozását is" - tette hozzá Nagy Márton.

Portfolio véleménye szerint a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója egyértelműen könnyítést lengetett be a moratóriumban lévő folyószámlahitelekkel és a hitelkártyákkal rendelkező ügyfeleknek, a részletek viszont úgy néz ki, még nem dőltek el, hogy ez gyakorlataban mit fog jelenteni. A hitelek futamidejének és kamatozásának "újragondolása" minden bizonnyal csökkentést fog jelenteni, ha megfogadják Nagy Márton tancsát. (Pénzcentrum)


 

Kommentek

h i r d e t é s