h i r d e t é s

Fény derült az üzemanyagárstop egy kínos titkára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fény derült az üzemanyagárstop egy kínos titkára

2022. április 12. - 09:32

Az üzemanyagok drágulását megállítani hivatott árstop megtörte a kicsi, független benzinkutak előretörését az üzemanyag-forgalmazásban. Így a kormány ezzel az intézkedéssel csapást mért a családi vállalkozások egyik fajtájára.

A kép illusztráció! - Forrás: nataros.ru

Tavaly a hazai töltőállomások összesített forgalmán belül minden korábbinál nagyobb, 33 százalékos részesedésre tettek szert a szaknyelven „fehérnek” nevezett „kis” hazai kutak – írja a Népszava a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljes hazai forgalomról közzétett, valamint a „márkás”, vagyis „színes” láncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) korábbi adatai alapján. E piaci kör részesedése az elmúlt 11 év során 5 százalékpontot javult, nyilvánvalóan a „színesek” kárára.

A NAV kimutatása szerint tavaly a nyilvános kutak közel 5,7 milliárd liter üzemanyagot forgalmaztak. A MÁSZ januári, saját tagságára vonatkozó közlése szerint a „márkás” kutakon tavaly 3,8 milliárd liter benzin és gázolaj fogyott. A NAV- és MÁSZ-adat különbsége alapján a fehér kutakon tavaly 1,85 milliárd liter fogyott.

A folyamatok már csak azért is szembeötlők, mert az üzemanyagárak tavaly november 15-e óta érvényes, 480 forintos felső korlátja minden piaci elemző szerint a kis kutak forgalmának nagyarányú visszaesését hozták. E kör éves számai tehát értelemszerűen egy novemberig tartó, még vérmesebb emelkedés, majd egy több mint egy hónapos visszaesés átlagaiból adódnak.

Amikor emelkednek az árak, mindig ugrik a fehér töltőállomások forgalma – fogalmazott az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre Egri Gábor, a „kis” hazai egységeket tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnöke. Ezek a töltőállomások ugyanis átlagosan mindig is alacsonyabb árakon dolgoztak, mint a színesek. Szerinte lévén, hogy többségük családi vállalkozás, költségeiket is képesek voltak lejjebb szorítani. (Napi.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s