h i r d e t é s

Így kerülik meg a törvényeket az úszó vb miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Így kerülik meg a törvényeket az úszó vb miatt

2015. június 17. - 09:21
0 komment

 

A 2017-es úszó vb itt van a rendezők nyakán és már most látható, hogy a törvények betartásával semmiképp nem készülhetnek el az új épületek. 

Forrás: napi.hu

A 2017-es úszó vb itt van a rendezők nyakán és már most látható, hogy a törvények betartásával semmiképp nem készülhetnek el az új épületek. 

Ezért a kormánytöbbséggel bíró gazdasági bizottság meglepő javaslattal rukkolt elő: a legelemibb építési, tűzvédelmi és biztonsági szabályokat sem kell betartani az új úszópalota kivitelezésekor.

A magyar úszószövetség eredetileg a 2021-es úszó világbajnokság megrendezését pályázta és nyerte meg, ám a 2017-es rendező pár hónapja visszalépett: ekkor az olimpiarendezési álmokat dédelgető kormány és a szövetség úgy döntött, hogy beugrik a 2017-es esemény rendezésére, holott az infrastruktúra 10 százalékos készültségi állapotban sincs. Az vb egyik fő helyszíne a fővárosi Dagály-strandon épülő új "úszópalota", míg a nyílt vízi versenyeket Balatonfüreden rendeznék meg. A két helyszínből semmi nincs meg.

A harmadik helyszín, a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda áll egyedül - igaz itt is újabb átalakítások lesznek. Szintén nem megoldott a tömegközlekedés: a fő terhet az amúgy a Dagálytól bő egy kilométerre levő M3-as metrónak kellene lebonyolítania. Rossz hír, hogy a főváros szándékai ellenére várhatóan 2017-re sem végeznek a metrókocsik felújításával, hisz az erre kiírt tender még csak most folyik.

Engedély? Minek?

A parlament az elmúlt két hónapban már megtárgyalta a vb rendezéséről szóló törvényt, azt elfogadta, de már most a törvény módosítása fekszik a parlament előtt. Az ehhez benyújtott gazdasági bizottsági javaslatból kiderül, hogy számos biztonsági, építkezési szabály alól mentesítik beruházókat. Így bár az új úszópalota meghaladja a tízemeletes ház magasságát - vagyis a 30 métert -, mégsem kell rá alkalmazni a magas építménnyel kapcsolatos szabályokat. Indoklás nincs, csak annyi megkötést tesznek, hogy akkor nem kell ezzel számolni, ha az építmény 30 métert meghaladó részének alapterülete nem éri el a 300 négyzetmétert - erre majd figyelnek az építők. További könnyítés, hogy a magasságba az ideiglenes lelátókat nem is kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy azok milyen magasak.

További megengedő részlet, hogy gyakorlatilag engedély nélkül kezdhető meg az építkezés: a jogszabály-módosítás szerint ugyanis - kizárólag a uszodaépítések kapcsán - nem kell engedély bontáshoz, földmunkához, mélyalapozáshoz, valamint alapépítéséhez. A tervek szerint az úszópalotába 14 ezer főt befogadó ideiglenes lelátókat építenének, amihez úgyszintén nem kell építési engedély, de nem kell figyelembe venni sem az országos építési és az országos tűzvédelmi szabályokat sem(!). Az építéshez elég lesz a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának külön engedélye, amelynek feltételeit egy majdan kiadandó miniszteri rendelet szabályozná - olvasható a bizottság indítványában.

 

napi.hu

 

 

Posted by SEJT on 2015. június 17.

 


 

h i r d e t é s