h i r d e t é s

Gulyás Gergely megszüntetné a rendőrséggel kapcsolatos panaszokat vizsgáló testületet

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Gulyás Gergely megszüntetné a rendőrséggel kapcsolatos panaszokat vizsgáló testületet

2019. november 14. - 06:47

 

A panaszok kivizsgálásával pedig az ombudsmant bízná meg. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

2020 február végétől az alapvető jogok biztosa vizsgálja ki a rendőrséggel szembeni panaszokat - legalábbis ezt tartalmazza egy új törvényjavaslat a Hvg.hu szerint, amely egyúttal megszünteti a Független Rendészeti Panasztestületet. Az előterjesztő Gulyás Gergely miniszter indoklást nem adott.

A lap emlékeztet: a Független Rendészeti Panasztestületet 2007-ben, az akkori országgyűlés szinte teljes egyetértésével hozták létre, mert a 2006. őszi rendőri bántalmazások kivizsgálására nem tartották elegendőnek (vagy szavahihetőnek) a Belügyminisztérium saját szervezetét. Az elmúlt csaknem 12 évben kevés szó esett a testületről, pedig voltak érdekes és fontos ügyei, többször elmarasztalta a rendőrséget, de ennek nem adott nyilvánosságot. Tájékoztatókat nem tartott.

Kozma Ákos, a szeptemberben hivatalba lépett ombudsman ennek a testületnek az alelnöke volt új munkaköréig, tehát a feladat nem lesz neki ismeretlen. A törvényjavaslat szerint az alapvető jogok biztosának hivatalában egy külön új szervezeti egység foglalkozik majd a rendőrség elleni panaszokkal.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s