h i r d e t é s

Ha ezen nem lesz radikális változás, végünk van!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ha ezen nem lesz radikális változás, végünk van!

2018. május 16. - 18:16

 

Röviden, de mindenki gondolja át, mielőtt a demagógiák ellen küzd!

A jelenlegi globális gazdasági-, termelési-, pénzügyi válság, a pauperizálódás, (nyomor) a populációk egészségi állapotának totális romlása, Magyarországon a romló egészségügyi mutatók, az öngyilkosságok magas száma, mind-mind egy-egy tünete annak a válságszindrómának, ami a mai gazdasági rendszerben megjelenő fenntarthatósági-növekedési kényszer (erőszak) és ennek a társadalmi, természeti környezetre gyakorolt pusztító hatása között erősödő ellentétből következik.

  • Az ember (erőforrás?) mélyen leértékelt szereplő a gazdaságban (vállalati gazdálkodás olcsó termelési eszköze), holott a legnagyobb költséggel „előállított” termelési tényező.
  • Presztízs: ember kontra gép.
  • A tárgyi, vagyoni, pénzügyi szemlélet uralma az ember munkáját értéktelennek érzi, ezzel maga is értéktelenné válik, önértékelésében is.
  • Humánberuházások költségként történő elszámolása és amortizálása (megtérítése) szóba sem jön!
  • A pénzügyi- és tárgyi-vagyoni szemlélet háttérbe szorította az emberi tőke, így az emberi élet értékét is.
  • A mai gazdaságban minden emberi tőke ingyen áll a vállalatok rendelkezésére, a forgótőke között elszámolt, minimális, „üzemeltetési” jellegű költséggel.
  • Prof. Dr. Lakatos Gyula és munkatársai KSH által elfogadott kiadási tételek alapján kiszámították végzettségenként az ember (humán tőke) előállítási költségeit.

Felsőfokú végzettségűek egy főre jutó, összegzett humántőke előállítási költsége, munkaidő ráfordítás nélkül, 26,5 millió Ft. Munkaidő ráfordítással ~ több, mint 62 millió

  • 25-59 éves kor közötti aktív korúak közül évente 24.000 halnak meg. A befektetett tőkeveszteség 346 Milliárd Ft. Ha + kieső GDP-t is elszámolnánk,~ 400 Milliárd Ft éves veszteség! (Tíz év alatt egy atomreaktor előállítási költsége).
  • A tanulás veszteséges befektetés, ha a kitanítottak sokan és korán meghalnak!

Elvándorlás tőkekivonása, minimálisan 100.000 főre számítva, ~ 2,5 billió Ft, mint a társadalom és az egyének számára okozott veszteség.

Az árutermelő piacgazdaság olyan nagyságban használ fel externális költségeket (pl. humántőkét, természeti javakat), mely veszélyezteti a társadalmi közösség fenntarthatóságát. Mivel ezeket az externális költségeket a társadalom közösségeitől, visszatérítés (amortizáció) nélkül vonja el, a gazdasági rendszer, ezzel rontja saját fenntarthatóságának esélyeit is.

A foglalkoztatottak ~ 72 billió Ft beruházott tőkét, humántőke vagyont foglalnak magukban.

(A munkanélküliek, mint elfekvő, nem „dolgozó”, ugyanakkor fenntartani szükséges tőkét jelentenek).

Mennyi anyagi ráfordítás lenne szükséges (az oktatás, nevelés tartalmáról nem beszélve)?

3,8 billió (3800 milliárd) forint éves átlagos beruházási igénye van a 2010-es évvel azonos iskolai végzettségi arányú és számú foglalkoztatás eléréséhez. (Dr. Kári Dániel, sebész-közgazdász számításai Lakatos Gyula, Az emberi tőke. Balassi Kiadó 2005 könyve alaján).

Címkék: 

 

h i r d e t é s