h i r d e t é s

Hadházy: a Szőcs Géza-féle “sámándobos” cég tovább égeti a közpénzt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hadházy: a Szőcs Géza-féle “sámándobos” cég tovább égeti a közpénzt

2019. november 08. - 10:55

 

35 ezer euróért tavaly felújították, majd bezárták az állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. lengyelországi irodáját – tudatta értesülését szokásos Korrupcióinfóján Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. - írja az atlatszo.hu.

Forrás: MTI fotó: Stefano Porta

 A szczecini lerakatnak valamiféle innovációs missziót kellett volna teljestenie, a teljes projektre közpénz-százmilliókat adott a kormány. A háttércég azonos a Szőcs Géza-féle sámándob-működtetővel.

Kormányhtározattal tolt további 400 millió forintot a NER az ekkor Kárpátok-Alpok Zrt.-nek nevezett, jelenleg Valor Hungariae néven futó közpénzcsapdába még 2017-ben. Az állami cégnek úgynevezett Ablak Magyarországra 2020 programot kellene/kellett volna ebből produkálnia.

Emlékeztetőül: ez az a cég, aminek a milánói világkiállításra készült botránypavilon, a “sámándob” további sorsát kellett volna kieszelnie. A húzónév akkor és azóta is Szőcs Géza volt kulturális államtitkáré a társaságban, de más NER-barát holdudvaroncok is szerepet kaptak benne. Nemrég megírtuk, hogy a sámándobprojekt rendezése mennyire jól sikerült:

Az Ablak Magyarországra afféle innovációs kereskedőházszerűségnek indult: magyar találmányok nemzetközi piacra jutását kellene szerveznie. A Magyar Narancs korábbi cikke már ismertette a legabszurdabb ötleteket, például a valamilyen kemikáliával bekent virágokat, amik így a sötétben világítani kezdenek. Hallani ezen kívül óvodások digitális fejlesztéséről, sőt, híresemberekkel közös szelfi-fotómontázsok készítéséről is.

A cég honlapja a milánói pavilont, egy 2016-os tudományos értekezletet, két kínai (Fucson, Xiamen) és egy lengyel (Szczecin) „magyar ablakot” mutat be futó projektként. Hadházy Ákos most a szczecini sorsát ismertette részletesen. E szerint a lengyel iroda már nem létezik.

A képviselő információi szerint a magyar állami cég 2018-ban bérelte ki a 204 négyzetméteres irodát. Az Átlátszó úgy tudja: havi 1600 eurót fizettek érte, ami, tekintve, hogy az ingatlan lepukkant állapotban volt, tekintélyes summának mondható. A Hadházy birtokában lévő dokumentumok szerint még tavaly le is szerződtek a felújításra, ami bruttó 35 ezer euróba került. Ehhez képest történt, hogy az iroda idén nyár elején bezárt, a bérleti szerződést felmondták.

A tulajdonviszonyokról és a bezárásról írásban kérdeztük a Valor Hungariae-t, válaszukat várjuk.

Az Átlátszó tudomása szerint Szczecin mint helyszín Szőcs Lengyelország iránti elkötelezettségéből adódott, az irodaválasztás azonban az akkori vezérigazgató Dominek Dalma Lilla körének döntése volt.

Dominek korábban Hoppál Péter kabinetfőnöke volt az EMMI-ben. Őt a cég élén Lepsényi István volt NGM-es államtitkár követte. Hadházy szerint milliós nagyságrendű fizetésekért. A vezetői javadalmazásokat mi közérdekű adatigénylésben kérdeztük a cégtől.

A Valor Hungariae ehhez képest nem fut jól: 2017-ben 1,3 milliárdos, tavaly „csak” 190 milliós veszteséggel gazdálkodott.

Már a Narancs cikke is megtalálta a cég másik kulcsfigurájának tűnő Faller Jenőt, akit vezérigazgató-helyettesként aposztrofált (a cégjegyzésre jogosultak között nem szerepel a nyilvántartásban). Forrásaink szerint most ő vezényli a Valor új küldetését, amit úgy lehet összefoglalni: kevesebb külföldi lerakat, több itthoni innováció-támogatás.

Faller egyértelműen az „elmúltnyolcév” emberének mondható: a Gyurcsány-érában volt a családi okok miatt delikátnak mondható szófiai nagykövet, a neve még lehetséges külügyminiszterként is felmerült. A moszkvai IMO-t végzett karrierdiplomata remek orosz kapcsolatait emelik ki az Átlátszó diplomáciai forrásai.

atlatszo.hu


 

h i r d e t é s