h i r d e t é s

Halálos lakástűz húsvétvasárnapon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Halálos lakástűz húsvétvasárnapon

2022. április 17. - 07:16

Vasárnap hajnali fél kettőkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy családi ház a II. kerületi Tulipán utcában.

Tulipán utca - Forrás: Google Maps

A kétszáz négyzetméteres, kétszintes ház tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. Tíz járművel negyvenkét tűzoltó vonult a helyszínre, akik több oldalról kezdték oltani az épületet. Az oltást hátráltatta, hogy a tetőteret nehezen lehetett megközelíteni, illetve hogy az épületben és annak környezetében több gázpalack is volt. Az egyik felhasadt, öt másikat pedig a tűzoltók vittek ki, megelőzve, hogy felrobbanjanak.

Hajnal háromnegyed négyre sikerült a tűzoltóknak megfékezniük a lángokat. A családi házban két férfi élt, ám csak az egyikük tudott kimenekülni az épületből. A másik ember halálának pontos körülményeit, a tűz keletkezési okát a katasztrófavédelem által indított tűzvizsgálati eljárás fogja feltárni. Az épület lakhatatlanná vált, a túlélőt rokonok fogadták be.

Évente átlagosan 7500 lakástűz keletkezik Magyarországon, pedig a többségük megelőzhető lenne. A megelőzés egyik legfontosabb eszköze egy néhány ezer forintos füstérzékelő, amelyet a szoba közepén a plafonra kell szerelni. A füstérzékelő a tűz keletkezésének legelején hangos sípolással jelez, amikor még van idő a kezdődő tüzet megfékezni, vagy kimenekülni és értesíteni a tűzoltókat. Minél hamarabb kiérkeznek a tűzoltók, annál több értéket tudnak megmenteni.


Egy családiház kiégett tetőszerkezete füstöl Budapest II. kerületében, a Tulipán utcában 2022. április 17-én. A tűznek egy halálos áldozata van. A házban két férfi élt, de csak az egyikük tudott kimenekülni az épületből. - Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s