h i r d e t é s

Hamarosan épülhet Esztergom új 1 milliárdos piaca

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hamarosan épülhet Esztergom új 1 milliárdos piaca

2018. július 06. - 12:35

 

Esztergomban a közeljövőben elkezdődhet a piac építése, mert sikeresen pályázott a Romanek Etelka polgármester által képviselt Esztergom Város Önkormányzata.

Forrás: esztergom.hu

A Pénzügyminisztérium 2018. július 3-ai értesítése szerint 974.297.658 forint támogatásban részesítette a várost a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból - tájékoztatott Romanek Etelka, polgármester.

Esztergom Város Önkormányzata 2017. október 10-én teljesítette a pályázaton a jogosultsági feltételeket. A mostani pozitív kormányzati döntés a teljes nettó beruházás támogatását jelenti.

„Örömmel értesítjük, hogy a Helyi gazdaságfejlesztés c. felhívására benyújtott, TOP-1.1.3-16-KO1-2017-00001 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 974.297.658 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte az alábbiak szerint.” - olvasható az értesítésben a támogatási kérelem támogatásáról.

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat az év elején pozitívan értékelte a városi piac végleges elhelyezése benyújtott szakmai anyagot és Popovics György, a megyei közgyűlés elnökének támogatási javaslatával döntéshozatalra terjesztette fel. A városi piac kialakítása című TOP-os, Komárom-Esztergom megyei pályázat előkészítéseként a Képviselő-testület 118/2016 (III.23.) önkormányzati határozatával döntött a helyszínről.

Az új piac végleges helyét a Simor János utcában található lakótömbben jelölték ki. A piacépületeket átriumosan tervezte az építész, de a régi struktúrát megőrizve. Az épületfunkcionális elemekből tagozódik majd részekre úgy, hogy mégis egy egységet alkosson. A fejlesztéssel létrejövő új piac kialakítása korszerű, versenyképes telephelyi infrastruktúra kiépítésével történik meg, ahol az eladói és vevői igényeket kiszolgáló üzletek, elárusító- és vendéglátóhelyek, illetve egyéb helyiségek kerülnek kialakításra.

A fejlesztés hozzájárul a város-vidék együttműködésének erősítéséhez. A projektben komplex akadálymentesítés történik, a létrejövő felépítmények a hatályos jogszabályi energiahatékonysági előírásoknak is meg fognak felelni.

Az építési telek elhelyezkedéséről pedig azt kell tudni, hogy az ingatlan a belvárosában, a Simor János utcából nyíló telektömbben található. A terület egy régebben összevont üres telekből, egy műemléképülettel beépített telekből, 2 beépített telekből, illetve egy tervezett útcsatlakozásos nyúlványból áll.

A piacépítés törzsrészét kitevő 4 ingatlant az önkormányzat már megvásárolta. A Simor János utca 26. (hrsz.: 19386/2.),  a Simor János utca 28. (hrsz.: 19385), a Simor János utca 30. (hrsz.: 19382) és a Simor János utca 32. (hrsz.: 19381) esetében a város megkötötte az adásvételi szerződéseket. A földhivatal az önkormányzat tulajdonjogát bejegyezte, a fenti ingatlanokat Esztergom Város Önkormányzata birtokba vette. A piac illeszkedik a Simor J. utcai - teljes egészében elkészült - közterület-alakítási koncepcióba, illetve az új Simor J. utcai arculatba.

Az ingatlantömbben - közel 1 milliárd forintos támogatásból - épül fel Esztergom XXI. századi piaca. A beruházás a helyi gazdaságfejlesztésre pozitív hatást fog gyakorolni.

Az esztergomi projekt a helyi gazdaság szereplőit támogatja a térségi mezőgazdasági termékek helyi piacon történő értékesítésében. A vállalkozásokat segíti a helyi termékek menedzselésével, szolgáltatások szervezésével. A projekt megvalósításának átfogó célja a helyi gazdaságot erősítő közvetlen termelői-fogyasztói, város-vidék kapcsolatok biztosítása egy olyan rövid ellátási lánc kialakításával, amely az Esztergomban és közvetlen környezetében a helyi termelők által megtermelt mezőgazdasági termékeket a lakosság számára könnyen elérhetővé teszi.

Az új piac nemcsak gazdaságélénkítő, hanem foglalkoztatás elősegítő hatással is bír. A megvalósításával, az 5 éves fenntartási időszakban a piac működéséhez a város pl. piacfelügyelőt fog saját munkavállalójaként foglalkoztatni, melyről 2017. szeptember 19-én döntöttek a TOP-1.1.3-16 számú pályázati felhívás kapcsán.

esztergom.hu

Címkék: 

 

h i r d e t é s