h i r d e t é s

Hétfőig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hétfőig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságokat

2018. március 17. - 10:28

 

Hétfőn 16 óráig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságok tagjait az áprilisi országgyűlési választásra. 

A kép illusztráció! - Forrás: Lakihegy Rádió

A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság (országszerte 10 286 ilyen van) három tagját és a szükséges számú póttagokat a települési önkormányzat képviselő-testületének a helyi választási iroda javaslatára legkésőbb március 19-én 16 óráig kell megválasztania.
A választás során kiemelkedő szerepük van a szavazatszámláló bizottságoknak: feladatuk a választás napján a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és - ha szükséges - a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is.
A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásig a szavazókörökben segítenek a választás lebonyolításában. Munkájukért díjazást kapnak - ez egy január elején kiadott miniszteri rendelet értelmében 20 ezer forintról 35 ezer forintra emelkedett - és mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól. 
A szavazatszámláló bizottságnak emellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai is (jelölőszervezetenként két-két ember), őket március 23-án 16 óráig lehet bejelenteni. A megbízott tagok díjazásáról a megbízójuk gondoskodik.
A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott póttagok közül hívnak be valakit a testületbe. (MTI)

Címkék: 

 

h i r d e t é s