h i r d e t é s

Hogyan erősíti meg az sms a párkapcsolatunkat? És hogyan teheti tönkre?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hogyan erősíti meg az sms a párkapcsolatunkat? És hogyan teheti tönkre?

2015. február 14. - 12:24
0 komment

 

Az általános vélekedés szerint az sms-ek és e-mailek rosszat tesznek egy párkapcsolatnak, mert könnyen félreérthetjük az üzeneteket és korlátozzák a kommunikáció lehetőségét.

Valójában azonban az üzenetek meg is erősíthetik a kapcsolatunkat - lássuk, hogyan!

Az tényleg igaz, hogy az üzenetekben és e-mailekben sok metakommunikációs jelzés "elveszik", nem érzékelhető például a hangsúly, nem látjuk a másik szemét, arcát, ezért könnyen félreérthetjük a másik üzeneteit. Azonban az üzenetek segítségével gyorsan és könnyen fent is tarthatjuk, sőt meg is erősíthetjük a kapcsolatot. Ehhez azonban jól kell megválasztani, hogy mikor és mit küldünk el.

Fontos hírek? Csak személyesen!

Attól, hogy bármikor, bármit megoszthatunk a párunkkal (vagy szinte bárkivel), az nem jelenti azt, hogy ezt valóban meg is kell tennünk. A fontos híreket, új információkat, különösen az életünkről, a kapcsolatunkról vagy éppen az érzéseinkről soha ne üzenetben közöljük. Egyrészt ez udvariatlanság, másrészt nem adunk lehetőséget a másiknak arra, hogy reagáljon. Ez főleg olyan esetekben lehet rossz, amikor mi magunk is reakciót várunk, például azért, mert szeretnénk megosztani az örömünket. Ha a válaszüzenet késik, akkor idegessé válhatunk, és azért is mérgesek leszünk a másikra, amiért nem kellene. Ha tehát szakítani szeretnénk vagy éppen előléptettek minket a munkahelyünkön, azt személyesen mondjuk el a másiknak.

Közös titkok? Mehet üzenetben!

Az üzenetekkel nagyon könnyen fenntarthatjuk a kapcsolatunk intimitását, különösen akkor, ha valamilyen közös kis titkunkról, számunkra fontos dologról, egy közös programól üzenünk. Ha például mindketten nagyon szeretjük a kutyákat, egy vicces kutyás kép elküldése azt mutatja, gondolunk a másikra. 

A meghitt beszélgetést nem pótolja
A meghitt beszélgetést nem pótolja

Komoly dolgok? Csak személyesen!

Az üzenetekben, SMS-ekben maradjunk könnyedek. Mivel meglehetősen nehéz megfejteni a metakommunikációs jeleket, írásban nehezen tudjuk értelmezni például a szarkazmust, az iróniát. Ezért a túlzottan komoly hangvételű üzeneteket mellőzzük, még akkor is, ha viccesnek szánjuk - hasonlóképpen, a vitákat se SMS-ben intézzük, ugyanis könnyen azt hiheti a másik, hogy valójában csak humorizálni próbálunk.
 

Praktikus tények? Mehet üzenetben!

Mivel az üzeneteket könnyű elküldeni, és bármikor elérhetőek, ezért érdemes kihasználni a mobilitásukat. Üzenetben gyorsan megbeszélhetjük, hogy hol találkozzunk, változtathatunk a korábbi terveken, megkérhetjük a másikat, hogy ugorjon be a boltba azért, amit mi elfelejtettünk. Ezzel mindkettőnk életét megkönnyíthetjük, és ezzel a kapcsolat intimitását is növelhetjük.

 

hazipatika.com


 

h i r d e t é s