h i r d e t é s

Idegennyelv- aszály: jövőre kevesebben tanulhatják

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Idegennyelv- aszály: jövőre kevesebben tanulhatják

2017. szeptember 25. - 15:28

 

Évről évre folyamatosan csökkentené az ingyenes oktatás keretszámait a gazdasági tárca. - írja a gepnarancs.hu.

Forrás: gepnarancs.hu

A jövő tanévben még kevesebb ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosítana országszerte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a szakképzési centrumok által szervezett kurzusokon

– derül ki a Magyar Nemzet által megismert tervezetből.

Összesítésünk szerint míg a tavalyi tanévben összesen 15 ezren vehettek részt az ingyen nyelvoktatást nyújtó kis- és közepes vállalkozások ügyvezetője I. (kkv I.), illetve kis- és közepes vállalkozások ügyvezetője II. (kkv II.) képzéseken, ezt a számot az idén már alig több mint hatezerre csökkentették.

Jövőre pedig további apadás várható, a tárca már csak körülbelül 4700 résztvevőnek adna lehetőséget az ingyen tanulásra.

Annyi engedményt ugyanakkor tennének, hogy míg az idei évben több megyében egyáltalán nem is indulhattak a képzések, addig 2018 őszén már minden megyében lehetne jelentkezni.

A kkv I.-re nyelvtudás nélkül is be lehet jutni, és alapfokú szintig juttatja el a tanulókat. A kkv II.-höz pedig a bejutási feltétel az alapfokú tudásszint. Utóbbi kurzuson középfokú tudást sajátíthatnak el a jelentkezők.

Eltérő volt a lap által megkérdezett szakértők véleménye a programról.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke arról beszélt, a kkv-képzések „borzasztóan rossz hatékonyságúak”, nem érik el a céljukat, hogy azokat a rétegeket segítsék, amelyeknek valóban szükségük van nyelvtudásra.

– Az az egyéni vállalkozó, akinek valóban lényeges lenne, hogy elemi szinten megtanuljon angolul vagy németül, együtt ül olyan nagymamákkal és nagypapákkal, akik csak örülnek annak, hogy hasznosan töltik a szabadidejüket

– mondta az elnök.

Szerinte a képzéseket úgy kellene újragondolni, hogy konkrét igényeket elégítsenek ki. Azt sem tartja szerencsésnek, hogy a tanfolyamot elvégzetteknek nem kötelező a végén vizsgát tenniük.

– Logikátlan a nyelvtudásra szánt forrást csökkenteni, ha nincs helyette más program

– nyilatkozta a lapnak Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, aki maga is részt vett a képzések kivitelezésében.

Elmondta, a tanfolyammal kapcsolatban voltak negatív és pozitív tapasztalatai is, de „sok elégedett arcot” látott.

Tapasztalata szerint a képzéseken sok, szakképzésben oktató pedagógus vett részt, így a nemzetgazdasági tárca most részben saját tanáraitól vette el a nyelvtanulás lehetőségét.

A szakmai egyesület alelnöke szerint egyébként egyebek között azzal lehetne jelentősen javítani a lakosság nyelvtudását, ha felmenőrendszerben kötelezővé tennék az angol érettségit, és gyakorlatiasabbá válna a nyelvtanárképzést.

gepnarancs.hu


 

h i r d e t é s