h i r d e t é s

Így indul újra az iskola: sok minden változik január 9-től az oktatási intézményekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Így indul újra az iskola: sok minden változik január 9-től az oktatási intézményekben

2023. január 09. - 05:44

Január 9-től már a 18 fokot sem tudják tartani az iskolákban: mivel jó idő van ezért nem kell annyira befűteni, ezért rétegesen kell öltöztetni a gyermekeket.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Felkészül: a digitális oktatás? Mikor lesz a Digitális Témahét?

A Digitális Témahét 2023. március 27-31. között lesz.

Nagy kérdés, hogy túlélik-e a telet és a fűtetlen iskolákat a magyar oktatási intézmények anélkül, hogy egyöntetűleg átállnának a digitális oktatásra. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez bekövetkezik. A PDSZ-es Nagy Erzsébet szerint a kormány ebben a falig elmegy, vagy még azon is túl, hiszen politikai szempontból finoman szólva sem lenne kifizetődő a gyerekek mellett a szülőket is otthon tartani. Pláne, miután már a téli szünetet is meghosszabbították.

Elképesztő állapotokról számoltak be a pedagógusokat összefogó szakszervezetek az idei tél első, valóban hideg napján. Habár kormányrendelet írja elő a tantermek legalacsonyabb hőmérsékletét, a hozzájuk beérkező visszajelzések alapján sok helyütt még a minimális 18 fokot sem sikerült biztosítani. Az állami intézményeknél sok helyen a szülők áldoztavállalására is számítottak, sőt tudunk olyan magániskoláról, ahol többszázezer forintos pótbefizetést kértek, különben jöhet megint a digitális oktatás.

A téli brutális rezsiszámlák már a nyár folyamán borítékolhatóak voltak. Már év közepén kondultak a vészharangok, hogy a helyzet tarthatatlan lesz. Szeptemberben mi is írtunk róla, hogy a tankerületek hatásköre lesz eldönteni, hogy maximum hány fok lehet a tantermekben, de akkor még mindenki bízott benne, hogy ezt a józan ész határain belül tehetik meg. A vonatkozó kormányrendelet szerint legalább 18, illetve legalább 20 foknak kell lenni az oktatási intézményekben attól függően, hogy 14 év alattiak vagy felettiek járnak oda. Egy augusztus végi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, hogy az állam gondoskodik az iskolák megemelkedett rezsiköltségeiről. (hitelforum.hu)


h i r d e t é s

Clicky