h i r d e t é s

Iszlamofóbia

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Iszlamofóbia

2020. október 11. - 15:13

 

Kérdeznek az iszlamofóbiáról. Az iszlamofóbia egy jelenség, ami megelőzi az Iszlám eljövetelét. Majd, ha terjed, azok lesznek legájtatosabb hívei, akik most leghevesebb támadói. Így volt mindig. Fasisztákból lettek kommunisták, kommunistákból demokraták stb.

A felszn változik, de a tartalom középen állandó. Hosszútávon az állandóság biztosabb menedék, mint a bizonytalan felszín.

De lássuk, mit is nem szeretnek az Iszlámban? Mitől van fóbia? Hiszen azt sem tudja senki definiálni, hogy mi az Iszlám? Hiszen a szemünk előtt Iszlám szervezetek vannak és nem az Iszlám klasszikus formája! Ezek a szervezetek ugyanarra a kérdésre különböző válaszokat adnak az Iszlámra hivatkozva. Tőlük nekem, a Muszlimnak is fóbiám van. De az Iszlám az más. Az Iszlám kizárólag a Korán alapján határozható meg és a Korán alapján nem hiszem, hogy valakinek fóbiája alakulhat ki. Mert ha mégis a Koránra irányul az ellenszenv, akkor ugyanilyen erővel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (Universal Declaration of Human Rights) is kérem vizsgálják felül, mert a kettő nem sokban tér el egymástól. Persze, ha az Iszlám szervezetek, valamint a tudathasadásban szenvedő Muszlim vezetők interpretációit vesszük alapul, akkor valóban van ok a félelemre. De ebben az esetben alaposabb mérlegelésre van szükség, mert az igazán radikális és civilizációs értékekre veszélyes Iszlám irányzatokat, fegyveres szervezeteket nem a Muszlimok hozták létre, hanem azok, akik most az Iszlamofóbiát terjesztik! A logika azt diktálja, hogy inkább saját maguk iránt érezzenek fóbiát az Iszlamofóbok. 

Ahogy a keresztény értékrendet nem lehet meghatározni, az Iszlám elleni támadás okait sem lehet felsorakoztatni, hiszen minden, amit ellene felhoznak, az Iszlámban is tiltott. 

Ezért maradjunk középen és jelentsük ki: nincs se keresztény értékrend és nincs semmilyen Egyisten hithez kötődő tanítás, ami fóbiát válthat ki. Vagy talán a demokrácia, emberi jogok, melegek házassága a keresztény értékrend elemei? Egyik sem az. Egyetlen egyetemes emberi értékrend létezik és ezt képviseli a keresztény és iszlám tanítások mindegyike. 

Így, ha fóbia alakul ki, ne a tanításokon tessék elverni a port, hanem az alkalmazókon. Ehhez persze ismerni kellene a Koránt. Eddig többen rám írtak, hogy olvasták a Koránt, amiben ez, meg az szerepel. 

Majd vitatkoznak azon az alapon, hogy ők már jól ismerik a Koránt. A Koránt nem lehet jól ismerni. 

Egész életemet a Korán vizsgálatával töltöttem és én sem állítom, hogy ismerem a Koránt. Minden nap felfedezek új értelmet, tanítást, ami korhoz, helyhez adaptálható. És itt a lényeg: a Korán adaptálása és nem szó szerint vétele. Az adaptálás alapja pedig a korhű interpretáció. Tehát nem a 12. századi valami. Ezért összességében megmosolyogtató a kampány, mert nem tudni, hogy a támadó milyen értékeket vall és milyen értékeket támad. Csupán e kettőt kellene tisztázni. Addig nekem van támadófóbiám. 

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s